Кантарджиев: Пеене и викане са проблем при К-19

Разумните хора се срещат на открито

Кантарджиев: Пеене и викане са проблем при К-19 | StandartNews.com

 

В други държави, особено на Балканите, има повишаване на заразените, което е не толкова заради разхлабване на мерките, а заради това, че си помислихме, че хората знаят какво да правят и няма да се юрнат да се събират. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

 "За съжаление, емоцията взе връх в последните две седмици и сега берем тези горчиви плодове. Хората трябва да избягват да се събират на закрито и там да носят маски", каза той. "Когато се води нормален разговор, вероятността човек да се зарази е много малка. Човек отделя малко количество въздух, когато говори и е спокоен. Много опасно е, когато дори на открито някой вика, говори високо, много емоционален е или пък пее. Тогава даже и леко проявена инфекция със симптоми може да зарази някого", заяви професорът.

"Протестите са хубаво нещо, но нека да минават цивилизовано - по-тихо и с дистанция. Това става като стаиш гнева си", пошегува се той. Според него през следващите дни може да има и над 200 заразени дневно. "Ще се увеличи контролът по заведенията и на обществените места, за да се спазват мерките", заяви Кантарджиев.

"Разумните хора няма да ходят на нощни барове и да се срещат на закрито. Нека го правят на открито", каза той. Той призова хората да са разумни. Според него Щабът е свършил хубави работи през зимата. "Преди хората не знаеха какви мерки да взимат, за да се предпазят. Освен това действието се развиваше през март и април, когато циркулираше и грипът", каза той. По думите му слънцето и сухото и горещо време ще намалят циркулацията на вируса. "Просто трябваше още две седмици да сме разумни", каза той.

И уточни: Ако до една седмица не овладеем пандемията у нас, значи не сме се справили със ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай