Как климатът влияе на коронавируса

Според една от теориите, това е сезонна инфекция, също каквато е грипът

Как климатът влияе на коронавируса | StandartNews.com

Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от теориите, това е сезонна инфекция, също каквато е грипът, твърди Виктор Малеев – експерт по борба с опасни заразни болести в Руската академия на науките.

По време на пресконференция той заяви, че климатът и дори всекидневното състояние на времето може да окаже въздействие върху вируса, предаде РИА Новости.

Коронавирусът е сезонна инфекция, подобно на останалите респираторни заболявания, които са около 200, твърди ученият. По-голямата част от тях имат сезонен характер, така че е напълно приемлива тезата, че има връзка между климата и разпространението на коронавируса.

И колкото по-топло става, толкова по-трудни са условията за много вируси.

Коронавирусът е заобиколен от липиден слой, с други думи - слой мазнини. Този слой не е много устойчив на топлина, което означава, че вирусът бързо се разгражда, когато температурите се повишат. Други вируси, като норовирусът, са по-стабилни, защото се състоят главно от протеини и генетичен материал.

И все пак.

""Миналите огнища на коронавирус - SARS и MERS - не са показали ясни признаци за сезонност. Избухването на SARS приключи през юли, но не е ясно дали точно заради температурите.

Междувременно MERS не показва влияния от сезоните", коментира Томас Болики, директор на Глобалната програма за здравеопазване на Съвета по външни отношения във Вашингтон.

Освен това - дори COVID-19 да стане по-малко активен през лятото, това не означава, че той не може да се завърне, ако медиците и учените не установят контролиран начин за борба с него.

Рискът в случая е той да се превърне в сезонен вирус без глобални съгласувани публични здравни интервенции, за да се предотврати разпространението му, както стана при свинския грип през 2009 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай