Изчислиха кога вирусът изчезва и ще се върне ли

COVID-19 може да се завърне в по-лека форма през есента, каза проф. Николай Витанов

Изчислиха кога вирусът изчезва и ще се върне ли | StandartNews.com

Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но ако това стане, ще е в много по-лека форма, каза математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб. Той бе човекът, чийто математически модел показа изчезване на заразата в средата на юни. Не се отказвам от прогнозата си, обяви Витанов. Според него сега сме на предпоследното стъпало преди изчезването на вируса. При него текущите случаи са 20-40. На последната фаса ще станат 0-20.

Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20 с уговорката - ако мерките се спазват и няма дълги пасове, каза още проф. Витанов. Дългите пасове обаче могат да дойдат с чужденците, които чакаме за летния сезон.

Според професора мерките са довели до спадане броя на инфектираните. Най-вече носенето на маски е пресякло лавинообразно разпространение на коронавируса, за това е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.

Мерките печелят време на химиците да създадат ваксина и лекарство, каза още Витанов. Той поясни, че ако COVID-19 се върне под лека форма през есента, може и да не се наложи такова масово затваряне в икономически план, ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай