Имунизирани ли сме срещу К-19

Защо бг ваксина не може да имаме

Имунизирани ли сме срещу К-19 | StandartNews.com

 

"Прототип на ваксина ще има есента, но това не значи, че ще се реализира. Много по-голям процент, не само половината българи са имунизирани, постоянно се срещаме с близки на COVID-19 вируси", Това заяви завърши доц. Андрей Чорбанов т Департамент "Имунология" в Института по микробилогия към БАН. По Канал 3.

"Нищо чудно Русия да стане първата страна с ваксина, те имат традиции това нещо. Като че ли обаче властите не поставят безвредността на първо място за сметка на ефективността. Военните се занимават с пазенето на информацията и те я тестват". Добави Чорбанов.

Той обясни, че сегашните ваксини са протеиново и генно-инженерни. Много научни екипи спряха да работят по ваксините, защото нямаше пазар, беше нерентабилно финансово. Докато не минат всички тестове за безвредност, ваксината няма как да бъде продадена", обясни специалистът.

 Белтъците в коронавируса са 4, но нямат нищо общо с ХИВ, каза още доцентът. Спайк протеина, с който разпознава рецептори и прониква в клетката, е най-разпространен. Той е от вирусите, които са разпознаваеми във времето. Вирусът има уникален ензим, който кара клетката да произвежда нови вируси, идеята е да се блокира дейността му, за да не може да се размножава, коментира Чорбанов. Той добави, че от Институт "Пастьор" искаме да получим оригинален вирус, но за момента според нормите трябва да разполагаме с лаборатория с високо ниво на защита, с която не разполагаме.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай