Експерт каза дали ваксините ни пазят от новите варианти

Поредна вълна на пандемията ще има, предупреди проф. Мира Кожухарова

Експерт каза дали ваксините ни пазят от новите варианти | StandartNews.com

„Ваксините ни пазят от новите варианти на коронавируса. Нека не забравяме, че няма лекарствен препарат, няма ваксина, която да гарантира 100% успеваемост, но всички тези медицински средства са високоефективни и безвредни. Те ни дават шанс да не се разболеем или, ако това се случи, заболяването да протече по-леко.“ Това каза съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова и предупреди: „Поредна вълна на пандемията от COVID-19 ще има. Въпросът е колко голяма ще бъде тя и това зависи от нас.“ 

"Страната ни продължава да бъде на последно място в ЕС по ваксинация", което е много обезпокоително, коментира проф. Кожухарова. „Морално задължение на работещите с възрастни хора, с хора с тежки хронични заболявания, като медицинския и социален персонал, е, ако не са боледували до момента, да се ваксинират срещу COVID-19. По този начин те намаляват в много голяма степен опасността от зараза както за себе си, така и за хората, с които работят“, посочи още проф. Кожухарова.

По думите ѝ в момента страната ни е в изключително добра епидемична обстановка. „Вирусът се разпространява много слабо, което от голяма част от хората се възприема като една пауза, по време на която можем да си починем от коронавируса и от ваксинацията. Аз смятам, че тази пауза, която ни осигури епидемичният ход на пандемията, ни дава възможност точно сега да се ваксинираме“. 

Тя посочи, че ако съберем броя на преболедувалите и на ваксинираните, ще видим, че едва половината население у нас има имунитет срещу коронавируса. „Докато броят на новозаразените у нас все още не се е увеличил, може би е добре някои от хората да преосмислят мнението си и да се възползват от шанса, който им дават ваксините. Никой не е казал, че имаш 100% гаранция, но това е един шанс, който не е за изпускане“, съветва проф. Кожухарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай