Болниците в Благоевград се напълниха с K-19

Лекарите са на предела на силите си

Болниците в Благоевград се напълниха с K-19 | StandartNews.com

Снимка - БГНЕС

160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград, съобщи днес областният управител Бисер Михайлов, предаде БГНЕС.

„Вижте, че заболяването не е нещо имагинерно, затова призовавам към самодизциплина и отговорност към цебе си и семействата, към колегите, защото – подценявайки заболяването, ние основно натоварваме здравната система и необходимостта от легла е едната страна на въпроса – другата е медицинският персонал. Те са изключително натоварени. Стават факт заболявания от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред“, призова областният управител Бисер Михайлов.

Данните сочат, че към момента има 160 настанени и в лечебните заведения има 53 свободни легла.

В МБАЛ – Благоевград – лежащо болни 35. Свободни легла 5, 10 свободни легла в Реанимация, включително и за прием от други болници. С възможност за откриване на още 25 легла в отделението по хирургия. За интензивно лечение има само едно лице от ЦСМП – Благоевград.

МБАЛ – Разлог, разполага с общо 33 легла , от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, така че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното отделение и да се освободят 10 допълнителни легла.

МБАЛ – Гоце Делчев, лежащо болни са 43, свободни легла са 8 от 52 общо. Очаква се следващата седмица да се освободят допълнителни легла.

В Тубдиспансера в Благоевград има 13 болни и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 легла.

В МАБЛ „Пулс“ – болните са 18, очаква се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните легла са 8.

21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „Югозападна“. 10 са свободните легла. Има възможност за откриване на още легла в очно отделение, но ситуацията в Санданско към момента е спокойна, подчерта Михайлов.

Петрич – болните са 9, свободни 10 легла, неврологията може да бъде преустроена на COVID-отделение, ако се наложи.

„Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Навсякъде има достатъчно защитни облекла и материали за медицинския персонал“, допълни Михайлов.

Той каза още, че към ЦСМП ще бъдат дадени допълнително ръкавици, а Националния логистичен център е заявил готовност за доставка на всякакви защитни материали при нужда.

Медицински персонал има заразен в ЦСМП-Благоевград, МБАЛ „Пулс“ и общопрактикуващ лекар. Те са 5 души, единият от които е в по-тежко състояние, но не е необходима реанимационна дейност.

„Лекарите и персонала са на предела на силите си“, категоричен бе областният управител”.

60 души от цеха в Разлог са по карантина след като са дали положителни проби за коронавирус, но карантинирането продължава за контактните лица – включително и цели семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай