Зеленски влезе в капана на своите обещания

В Украйна има още много да се работи по въпроса за Донбас, казва Щефен Халинг

Зеленски влезе в капана на своите обещания | StandartNews.com

Щефен Халинг е един от водещите европейски експерти по Украйна към реномираната германска Фондация за икономика и политика (SWP) в Берлин. Завършил е политология и изследва процесите на трансформация в Източна Европа и Евразия.

 

Бойчо Дамянов, Виена, специално за "Стандарт"

-  Какви изменения очаквате в Украйна след избирането на Владимир Зеленски за президент?
- Да започнем с вътрешната политика. Много неща ще зависят от новоизбрания на 21 юли парламент. В Украйна тези избори са важни, тъй като парламентът играе голяма роля в управлението на страната. При това неговата партия „Слуга на народа“ ги спечели с убедителни 43%. Това е много висок резултат, като се има предвид, че тази партия за сега съществува само на хартия. Нищо не знаем за нея, какво представлява, какви са целите ѝ, какви задачи си поставя, каква е нейната програма и т.н.

Но от друга страна, в Украйна нещата се развиват по вече утвърдени модели – появяват се някаква политическа личност и около нея започва да се формира някаква партия, в нашия случай това е Зеленски, по-рано беше Порошенко.

Партията ще се строи отгоре надолу, а не както обикновено – отдолу нагоре по схемите на базовата демокрация. Бих добавил и още едно обстоятелство, че половината от депутатите бяха издигнати на мажоритарен принцип – пряко от избирателните окръзи.

Това също затруднява прогнозата. Вече много пъти към Украйна бе отправян упрек от страна на Запада в избирателната система да бъде премахната мажоритарната компонента и да остане само пропорционалният принцип. Но такава реформа не бе осъществена и половината от депутати бяха избрани пряко. Украинският опит показва, че те се издигат като независими депутати, но след това по правило, те застават на страната на правителственото мнозинство. Затова много въпроси все още са отворени.

- Каква е прогнозата Ви за бъдещата външна политика на Украйна?
- В тази област президентът разполага с достатъчно големи пълномощия. Тук също има доста неясни неща и открити въпроси. За сега като че ли има някаква приемственост. Зеленски вече успя да се срещне с Емануел Макрон и Ангела Меркел, предстои му среща и с Доналд Трамп. Темите на тези срещи не са нови: конфликтът в Донбас, продължаването на Минския процес. По тази причина очакваме и известна приемственост в украинската външна политика.

- Германия се явява гарант в този процес, как би могла да съдейства за решаването на конфликта?
- От една страна, оказвайки натиск върху Русия с поддържането на санкциите срещу нея. От друга страна, влияейки на Украйна да изпълнява своите задължения по трайно и дългосрочно прекратяване на огъня. Едва след това може с политически усилия да се постигне някакъв напредък. Разбира се, от страна на ЕС и на Германия възможностите за влияние върху Украйна са твърде ограничени.

От страна на Русия за сега не виждам смекчаване на позицията - напротив, имам предвид издаването на руски паспорти на населението от Донецката народна република и Луганската народна република. Предполагам, че украинското ръководство го приема като оказване на натиск.

- Порошенко в последния момент преди идването на Зеленски прокара през Радата Закона за украинския език. Какви са оценките на ЕС и на Германия по този въпрос?
- Зеленски заяви, че ще извърши проверка на този закон и ще я възложи на съдебните органи. Въпросът е доколко съдът и проверката ще са независими. Също така ще има значение и това как Съветът на Европа и Венецианската комисия ще оценят хода на реформите в Украйна. За сега е трудно да се каже доколко този процес е ефективен и  какъв е характерът на неговото развитие и посока.

Преди време Порошенко уверяваше Меркел, че приемането на въпросния закон било част от неговата предизборна борба, която уж била построена на патриотизма – армия, език, вяра! С тези три опори той щял да се опита да спечели изборите. И сега този закон става сериозна спънка и предизвикателство за новото ръководство на страната.

- Смятате ли, че Зеленски ще се опита да измени външнополитическия курс, който той наследи от Порошенко?

- Мисля, че във външната политика той няма голям периметър за изменение на предишния курс. Това, което би било възможно е да предвижи напред процесът в Донбас, който по принцип е в областта на вътрешната политика. Още повече, че това беше едно от ключовите му заявления в предизборната му борба.

Ако удържи на думата си, това ще подобри и облекчи значително живота на хората в ДНР и ЛНР.  Това са въпросите свързани преди всичко с изплащането на пенсиите, на различни видове социални помощи и надбавки, а също и отмяната на икономическата блокада, която Украйна наложи на тези области. Тези въпроси са предмет на обсъждане и на контактната група по Минския формат. Зеленски получи мандат на доверие от своите избиратели именно и най-вече за тези свои обещания и той сега е в капана на своите заявления – цялата му легитимност е построена на неговите обещания да осъществи политически промени.

Тук е много важен и комуникационният подход – как ще води разговорите и какви обещания ще дава на хората от източната част на Украйна. През последния период от управлението на Порошенко и по време на самата му предизборна борба бе натрупан доста негативен баласт. На Зеленски му предстои доста работа за да създаде нови перспективи за общуване с ДНР и ЛНР.

- Не е тайна, че ЕС, Германия и Франция симпатизираха на Порошенко. Сега им се налага да работят със Зеленски. Колко бързо може да бъде направен този завой?
- Разбира се, че ще им се наложи да работят със Зеленски. Въпросът е в това как и по какъв начин ще бъде изградено бъдещото сътрудничество. В навечерието на изборите Макрон се оказа най-мъдър сред европейците – той изказа своята поддръжка и на Порошенко, и на Зеленски. Меркел се срещна единствено с Порошенко, оправдавайки се, че бил действащият президент и нещо от този род.

Мисля, че и ЕС и Франция и Германия ще заемат изчаквателна позиция. Важни ще бъдат непосредствените контакти със Зеленски. Едно нещо вече е съвсем ясно – предстои да се работи със съвършено нови и непознати хора и това няма да е лесно и просто. Всичките контакти, които бяха създадени в продължение на много години изведнъж вече не съществуват.

Извършват се и предстоят сериозни кадрови изменения, в т.ч. и в украинското външно министерство. Този процес ще засегне и двете страни – и ЕС, и самата Украйна. Но не мисля, че като цяло позицията на Германия или на ЕК по Украйна ще се измени.

- Навярно ще има значение с какви инициативи и предложения ще излезе Зеленски пред Запада?
- Не само, Германия най-внимателно ще следи как ще се развива процесът на реформите в Украйна. На първо място – доколко сериозно ще се осъществява борбата с корупцията. Също така от него се очакват мерки и действия, които да водят до укрепване на правната система и на правните реформи.

Това за ЕС, мисля и за самата Украйна, трябва да е очевидно – единствено спазването на правните норми и създаването на ефективна правна система могат да създадат стабилност и сигурност в развитието на страната.
В заключение мога да кажа – има нерешен военен въпрос в източната част на страната, има неясна външнополитическа компонента, но в крайна сметка по-нататъшното развитие на страната ще зависи от вътрешнополитическата стабилност на обществото, където има още много да се работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай