Защо бившата на Безос му прости 30 млрд. долара

Шефът на "Амазон" успокои акционерите с "приятелски" развод

Защо бившата на Безос му прости 30 млрд. долара | StandartNews.com

* Бившата на Безос: От сервитьорка и писателка до 4-та по богатство в света

* Милиардерът успокои акционерите на Амазон с "приятелски" развод

Разводът на Джеф Безос -, най-богатият човек на света, бе една от най-обсъжданите теми през последните седмици. Но не защото 54-годишният Джеф се разделя с жена си по взаимно съгласие след 25-годишен брак и четири деца, макар че папарашки снимки издадоха връзката му с бившата тв водеща Лорън Санчес, а други източници твърдят, че двамата не живеят заедно далеч преди изневярата.

Интересна е подялбата на 131 милиарда долара, на колкото се изчислява състоянието на семейството, според сп. "Форбс". Според законодателството в щата Вашингтон, където живеят двамата, съпругата може да получи 1/2 от активите на своя съпруг, придобити по време на съжителството им. Поделянето на тези активи би принудило Джеф Безос да продаде част от акциите си в Amazon (малко над 16%), което може да се отрази върху възможността му да контролира управлението.

Маккензи обаче се съгласи на далеч по-малко. 

Вместо 65 млрд. долара, колкото е половината състояние, се очаква  тя да получи поне $35 млрд. и да запази 4% дял в "Амазон". Госпожа Безос обаче няма да има участие във "Вашингтон пост" и в "Блу ориджин" - компанията за космически полети.

Джеф Безос остава със 75% дял в "Амазон", както и със своята част от дела от 16.3% който двамата притежаваха преди уреждането на развода. Но Маккензи му прехвърля всичките си права за гласуване при управлението на фирмата.
Предишният най-скъп развод беше този на търговеца на произведения на изкуството Алек Уилдърстийн и съпругата му Джослин, припомня Би Би Си. През 1999 г. тя получи 3,4 млрд. долара - нищожна сума в сравнение с дела на Маккензи. 
--------------------------

Маккензи Безос ще стане четвъртата най-богата жена в света след развода си с главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Тя обяви, че ще остави на съпруга си 75% от всичките активи на семейството. Нейният дял се равнява на 35,7 милиарда долара.

Често Макензи оставаше в сянката на своя бивш съпруг. Тя обаче е един от първите служители в Amazon и доста успешен писател на романи, разказва Business Insider, цитирана от money.bg.

Маккензи израства в Сан Франциско. За себе си казва, че е била срамежливо дете, което се затваряло в стаята си и е пишело "странни истории". Издава първата си книга "The Book Worm" /"Книжният червей"/ още на 6-годишна възраст. По-късно романът от 142 страници е изгубен при наводнение. След като завършва гимназия, младата авторка учи в частния колеж Hotchkiss. После се прехвърля в Принстън, където ходи на курсове по писане в жанра фантастика при носителката на Пулицър Тони Морисън. 87-годишната Морисън казва за Маккензи, че това е била най-добрата ученичка, която някога е имала.

Докато е била в колежа, бившата съпруга на Безос е работила като сервитьорка, продавач в магазин за дрехи, помощник в ресторант, асистент в библиотека, бавачка, учителка и научен сътрудник на Тони Морисън.

След като се дипломира, Маккензи си намира работа, със заплатата от която само да успява да си плаща сметките, докато пише романи. По-късно кандидатства във фирмата за управление на инвестиции DE Shaw. Нейният бъдещ съпруг Джеф Безос, който тогава е един от вицепрезидентите в инвестиционната компания, прави интервюто й за работа.

Щастливото семейство: Секси е да миеш чинии

"Офисът ми беше точно до неговия и по цял ден слушах сладкия му смях. Как може да не се влюбиш в този смях?", спомня си Маккензи в интервю за Vogue през 2013 г., цитирано от edna.bg. 

По това време Джеф е знаел точно каква жена търси - "находчива" - а Маккензи се вписвала в това определение

След време Маккензи го кани на обяд. Три месеца по-късно двамата са сгодени, а след още три месеца се женят. 

Известно време след сватбата и двамата напускат работата си на Уолстрийт и се преместват в Сиатъл, където Джеф Безос отваря книжарница в интернет - началото на "Амазон". 

"Споделих на съпругата си, че искам да започна нещо ново и лудо, което сигурно няма да проработи, като повечето нови начинания. Никой от нас не знаеше какво ще последва, но тя се впусна в начинанието заедно с мен. Тя ми вдъхна кураж и ме подкрепи", разкрива Безос в интервю през 2010 г.

Първоначално двамата живеят в апартамент с една спалня в Сиатъл. Джеф работи денонощно над проекта си. Маккензи става счетоводител в новата компания и е един от първите служители.

До 2013 г. тя води сама четирите деца на училище със семейната Хонда. 

Приятелят на семейството Дени Хилис споделя пред Vogue, че Безос са толкова нормално и задружно семейство, че това чак изглежда ненормално. Те започват деня със здравословна закуска, а за да прекара повече време със семейството си, Джеф завочва всички съвещания рано сутрин. В края на деня милиардерът измива чиниите, което съпругата му харесва страшно много. "Сигурен съм, че това е най-секси нещото, което съм правил", казва Джеф.

Как се пишат романи, когато отглеждаш четири деца

Джеф Безос казва за Маккензи, че по време на техни ваканции се събужда и я намира в банята да работи върху своите романи. Първият - "The Testing of Luther Albright", отнема на Маккензи 10 г., за да го завърши и през 2005 година й носи наградата America Book Award.
След появата на първото дете за нея приоритет става семейството. След раждането на третото  тя се връща към писането. Имала собствен малък апартамент, където пишела докато не стане време да вземе децата си от училище.
В кариерата й на писател голяма роля има Джеф. Той е бил най-важният читател и критик за Маккензи. Джеф й помага да публикува в печатното подразделение на Amazon романа "The Testing Luther Albright" през 2005 г. Следващият роман "Traps", издаден през 2013 г., обаче не е отпечатан там.

Има ли Тръмп пръст в раздялата

Сега романтичният период за семейство Безос е свършил, но както много разпадащи се двойки, които управляват общ бизнес или са изложени на масивно медийно внимание, и Безос използват модела за "приятелски" развод. 

Запазването на близки отношения понякога наистина се случва, но има и друг фактор, който кара звездите да се старят да не вадят на показ мръсните ризи на половинките си - финансовият риск, пише webcafe.

Наскоро Джеф и Маккензи Безос създадоха общ благотворителен фонд от 2 млрд. долара в подкрепа на организациите за защита на бездомните хора.

Акционерите в Amazon също наблюдават с тревога новините около развода, защото потенциалните сътресения може се отразят тежко на собствените им финанси. 

Някои медии в САЩ видяха и политически щрих зад историята на развода на Безос заради намесата на "National Enquirer", чийто главен изпълнителен директор Дейвид Пекър е близък с американския президент Доналд Тръмп. А Тръмп, от своя страна, е в открита война с Amazon от 2 г. насам.

Компанията-майка на NE беше намесена в един от скандалите около президента, след като стана ясно, че е участвала в схема за разплащане с плеймейтката Карън Макдугъл в замяна на обещанието й да не разгласява своята секс-афера с Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г.

Сега таблоидът твърди, че е следил Джеф Безос в продължение на 4 месеца на територията на 5 щата, за да докаже извънбрачната му връзка с Лорън Санчес. Това доведе до спекулации, че инвестирането на толкова сериозно внимание в личния живот на милиардера е било услуга в полза на Тръмп.

Президентът на САЩ действително коментира развода на Безос с думите: "Желая му късмет. Ще бъде красота".
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай