Задължиха лекарите в Италия да се ваксинират

Мярката цели гарантиране на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения

Задължиха лекарите в Италия да се ваксинират | StandartNews.com

Италианското правителство въведе задължение здравните работници да се ваксинират срещу Covid-19, предаде Ройтерс. Мярката цели гарантиране на защитата на най-уязвимите пациенти в здравните заведения.

В правителствено постановление се казва, че тези медици, които откажат да се ваксинират, рискуват да бъдат отстранени от длъжност и да бъдат оставени без заплащане за остатъка от годината.

Противоепидемичните мерки в Италия ще останат в сила не само за Великден, но и през целия месец април. Леко облекчаване ще има само в онези области, където е налице намаляване на заболеваемостта от Covid-19.

Правителството публикува данни, според които не се изпълняват набелязаните цели в националния план за имунизиране срещу коронавируса заради сериозен недостиг на ваксини, дължащ се на закъснения в доставките от компаниите "АстраЗенека" и "Модерна", предаде Франс прес.

С 28% по-малко дози от договорените е получила Италия през първото тримесечие на годината - вместо 15 милиона и 700 000 в страната са доставени 11 милиона и 250 000 дози.

Правителството не успява да осигури и обещаните от премиера Марио Драги поне 300 000 ваксинации дневно. Вчера 251 000 души в Италия са били имунизирани, а средното ниво през последните 7 дни е 233 000.

До днес в Италия по две дози са получили само 4% от 60-милионното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай