Забраниха на "жълтите жилетки" да са край Нотр дам

Противниците на Макрон получиха забрани за митинги и шествия и на „Шанз-Елизе”

Забраниха на "жълтите жилетки" да са край Нотр дам | StandartNews.com

Властите в Париж забраниха протестите на „жълтите жилетки” край Нотр дам.

Досега противниците на Макрон получиха забрани за митинги и шествия на „Шанз-Елизе”, както и до Елисейския дворец. Междувременно продължават усилията да бъдат спасени ценни произведения на изкуството от изгорялата катедрала.

Всеобщата мъка след пожара в Нотр Дам обедини парижани. Те обаче се оказват разединени покрай мащабната кампания за набиране на средства за възстановяването на катедралата. От началото й досега са събрани над 1 млрд евро като освен големи компании, пари даряват и обикновени хора.

„Виждаме, че се даряват големи суми. Мисля, че всеки трябва да дарява според възможностите си. Дори и малките дарения, когато станат много ще позволят да възстановим катедралата”, споделя Фабиен Марте, жител на Париж.

„1 млрд евро, събрани толкова бързо. Като се замислим за всички проблеми във Франция и за какво може да послужат тези пари. Странно е, че има фирми, способни да осигурят 100 млн. само за „Нотр дам”, а има толкова хора на улицата, хора ,които страдат. Раздвоена съм”, заяви от своя страна друг жител на френската столица, Сандрин Леже.

Междувременно, специализирани компании започват от днес тежката задача да преместят 13 големи картини от вътрешността на „Нотр дам”. Това са произведения на творци от XVII и XVII век, с височина до 5 метра, които се намират в страничните параклиси на катедралата.

С преместването на картините се е заело френското министерство на културата, като за изваждането на всяка една от тях ще са необходими повече от 3 часа. Произведенията на изкуството ще бъдат превозени до Лувъра, където ще се съхраняват в отделно помещение, за да не заразят с влага останалите ценни експонати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай