Втората вълна на К19 - как реагира Европа

Къде и какво затварят на Стария континент

Втората вълна на К19 - как реагира Европа | StandartNews.com

След Мадрид и Париж, които първи от големите европейски столици затегнаха мерките срещу коронавируса, към тях се присъединиха и Брюксел, Белград, Букурещ, Берлин и редица сдруги градове.

Белгийската столица затяга мерките заради коронавируса. Брюксел нареди кафенета и барове да бъдат затворени за месец от 8 октомври. Ресторантите, които сервират ястия на маса, ще останат отворени, заяви регионалното правителство.

От 7 октомври Сърбия затваря баровете и кръчмите, независимо дали имат градини или не. В Македония е разрешено до 4 човека да седят на една маса, но в кръчмите не трябва да има диджеи,

затворени са баровете и нощни клубове.

Комитетът за извънредни ситуации в Букурещ обяви днес промени в ограниченията в столицата, въведени заради пандемията. Маската става задължителна в периметър от 50 метра около училищата. Клубовете и дискотеките се затварят, както и закритите помещения на ресторантите и кафенетата.

Гърция не мисли за нова национална карантина, потвърди премиерът на страната Кириакос Мицотакис. Той говори в събота пред Атинския форум за демокрация. Гърция удължи срока на ограничителните мерки при влизане в страната до 12 октомври.

Членовете на германския парламент ще трябва да носят маски, покриващи носа и устата им от 7 октомври. Решението беше взето от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заяви, че "пандемията все още е много сериозна".

Германските градове Берлин и Франкфурт обявиха, че въвеждат вечерен час и ограничават социалните контакти заради нарастването на броя на новозаразените с COVID-19.

Словенският премиер Янез Янша обяви затягане на мерките срещу коронавируса.

Италия също смята да затегне COVID мерките. Например според правителствените планове трябва да бъдат тествани всички пристигащи от Великобритания, Холандия, Белгия и Чехия. В момента пътници от Хърватия, Гърция, Малта, Испания, Париж и седем френски региона вече се подлагат на тестове.

Заведенията, които не спазват правилата, ще бъдат затваряни за срок от 5 до 30 дни. Освен това са предвидени глоби до 1000 евро. Всеки, който има положителен тест за COVID-19 и не спазва карантината, може да бъде осъден на затвор за срок от три до 18 месеца. Глобата е между 500 и 5000 евро.

Във френската столица ще продължи да действа забрана за провеждането на събития с участието на повече от 1000 души. Освен това се въвежда ново правило, според което на улиците и площадите не могат да се събират заедно повече от 10 души. Ще бъдат затворени спортните клубове и фитнес залите, басейните ще работят само за ученици.

Във френските градове с цел да се избегне вечерното събиране на граждани след 22.00 ч. е забранена продажбата на алкохол, а също пускането на силна музика. Забраняват се сватбените банкети. Затварят се игралните зали и се забранява организирането на панаири и изложби.

От събота строга карантина влезе в сила в Мадрид въпреки оспорването на мярката в съда от регионалното правителство. Причина за налагането й стана скокът в случаите на коронавирус в испанската столица, предаде ДПА.

Виена се обръща към куриери с велосипеди, за да ускори бавното тестване за COVID-19. Австрийската столица ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете за COVID-19 на гражданите до лабораториите, на фона на критики, че градът е реагирал прекалено бавно на увеличението на случаите.

Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни, и ще обясняват на хората как да си направят тест, който включва просто правене на гаргара, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай