Вьоса Османи - новото лице на Косово

Дамата ще е върховен главнокомандващ в патриархалната балканска страна

Вьоса Османи - новото лице на Косово | StandartNews.com
  • 38-годишната юристка с диплома от американски университет стана най-младият президент
  • Дамата ще е върховен главнокомандващ в патриархалната балканска страна

Тя е красива, образована, харизматична. 38-годишната Вьоса Османи, избрана за президент от парламента на Косово в неделя, е най-младият държавен глава на страната и един от най-младите в света.Тя има подкрепата на   премиера Албин Курти и неговата партия "Ветевендос" (Самоопределение).На церемония с почетната гвардия във вторник д-р Османи встъпи в длъжност за петгодишен мандат и ще е втората жена лидер на балканската държава в следвоенния период. Президентският пост е до голяма степен церемониален, но играе водеща роля във външната политика, а също така държавният глава е и командващ на въоръжените сили.Османи бе председател на косовския парламент и временно изпълняващ длъжността президент от ноември до края на март. Тя смени Хашим Тачи, който подаде оставка, след като беше обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството от съда в Хага. Тачи беше партизански лидер по време на войната на Косово за независимост от Сърбия в края на 90-те години.Възобновяването на преговорите за нормализация на отношенията с бившия враг ще бъде приоритет за Османи, въпреки че правителството на премиера Курти заяви, че това не е на дневен ред в целите му. Косово стана независимо през 2008 г. и бе признато от повече от 100 държави, но не и от Сърбия и съюзниците й Русия и Китай.В неделя Османи отново заговори за диалог, но и призова Белград да се извини за конфликта от 90-те и да накаже военните престъпници. "Мирът ще бъде постигнат само когато видим разкаяние и извинение от Сърбия и когато видим справедливост за тези, които са пострадали от престъпленията", каза тя.

Като тинейджърка Вьоса Османи мълчаливо слуша мъжките разговори за политика в семейния си дом. Две десетилетия по-късно тя става държавен глава на балканската страна, в която доминират мъжете - управлявана от албанските бойци - борци за независимост, които воюваха срещу сръбските сили през 1998-99 г.Но сега Османи показва новото лице на Косово.Родена в град Митровица на 17 май 1982 г., Вьоса завършва юридическия факултет на университета в Прищина. След това получава магистърска и докторска степен от университета в Питсбърг, САЩ.Автор на няколко книги, статии, монографии и произведения в областта на международното право и търговското право.Омъжена е, има две деца, освен родния си албански език,

говори английски, турски, испански и сръбски

Д-р Османи бе началник на кабинета, съветник по външна политика и юрисконсулт на президента на Република Косово от 2006 до 2010 г. През този период тя беше представител на президента в Конституционната комисия - органът, който изготви първата конституция на страната. Била е и член на правния екип на Международния съд в консултативните производства, свързани с Декларацията за независимост на Косово. През 2011 г. д-р Османи беше избрана за депутат. Била е председател на комисията по европейска интеграция и заместник-председател на комисията по конституционни реформи в Косово. Европейският парламент прие резолюция, която приветства инициативите, разработени от д-р Османи за насърчаване на междупартийния диалог. Освен това Програмата на ООН за развитие я обяви за шампион за социално включване през 2011 г.Д-р Османи е преподавател в Университета в Прищина, в Американския колеж в Косово и в юридическия факултет на Университета в Питсбърг като гост-професор. Нейните изследвания са върху върховенството на закона, външната политика, правата на човека и въпроси, свързани с равенството.Ако нейната партия - Демократически съюз на Косово (ДСК) бе излязла начело на парламентарните избори на 6 октомври, президентът Хашим Тачи трябваше да й повери грижата да състави коалиционно правителство и

това щеше да е истинската революция

в страната, пише politika.bg.По време на кампанията, обвинявайки опонентите си, че я "нападат, защото е жена", Вьоса Османи критикува "архаичния манталитет", с който "те управляват страната от 20 години".Нито една от 40-те общини в Косово не е управлявана от жена, единствената дама министър в досегашния кабинет от 21 члена подаде оставка. Атифете Яхяга бе президент в периода 2011-16 г., но тя бе назначена, а не избрана. Една трета от депутатите са жени, защото бе наложена квота в закона под внимателния поглед на западните покровители на Косово.Патриархатът "спъва включването на жените в политическия живот", казаха през 2018 г. авторите на доклад, финансиран от шведската неправителствена организация Квина, която защитава правата на жените. Според проучване на американския Национален демократически институт, 38,3 на сто от косоварите мислят, че избирателите "не са готови да гласуват за жени".Когато бе кандидат за преизбирането си за депутат през 2017 г., Вьоса Османи бе включена чак на 81 място в листата на своята партия. Това не й попречи да спечели втория най-добър резултат в ДСК.След оставката на премиера Рамуш Харадинай, която доведе до свикването на предсрочни избори, нейната партия не можеше повече да игнорира тази популярност и я постави начело на листата. Имаше риск тази позиция да отнеме гласове от консервативната част от избирателите на ДСК, но от друга страна можеше да привлече "много гласове на жени".Партията се надяваше също така да убеди младите, които са по-малко податливи на аурата на "бойците" и повече безпокоящи се от безработицата.По време на предизборен митинг в Печ в западно Косово Вьоса Османи обеща да "промени начина, по който се отнасят към жените, дъщерите, майките".

"Жените в Косово страдат и умират от насилие

нямат достъп до качествени медицински грижи, те са безбработни, изолирани и бедни. Ще трябва да поставим тези плашещи въпроси и да настояваме за ясна стратегическа програма".Но не само неравенството е проблем в Косово. Страната е затънала в икономически проблеми и политически разделения, напрежението със Сърбия тлее и във всеки един момен може да разпали страстите. Но и Османи, и премиерът Албин Курти са политици от следващото поколение, изповядващи по-либерални ценности и обещаващи да се справят с корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай