Вместо сълзи кристали от очите на момиче

Лекарите недоумяват, случаят обаче не е единствен

Вместо сълзи кристали от очите на момиче | StandartNews.com

Възможно е да страда от  вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините

Плачещото със сълзи под формата на кристали арменско момиче Сатеник Казарян озадачава медицинската общност, съобщава телевизионният канал "Мир 24". По предварителни данни възможно е девойката да страда от цистиноза - вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините.

Всяка сутрин очите на Сатеник секретират малки кристалчета. За един ден може да се появят на лицето й до тридесетина от тях. Момичето се оплаква, че животът й се е превърнал в ад. Тя потърсила помощ от офталмолог и невропатолог, но след като й предписали капки и антибиотици, на практика състоянието й се влошило. Поради тази причина Казарян спряла приема на лекарства.

Заместник-министърът на здравеопазването на Армения Оганес Арутюнян заяви, че в близко време ще бъде проведена лекарска консултация, за да могат медиците да открият причината за образуването на кристали в очите на момичето и да й назначат лечение.

Случаят на Сатеник Казарян не е първият в света. По-рано подобно заболяване беше открито у жители на Бразилия и Ливан. По предварителни данни може да става дума за цистиноза - вродено нарушен метаболизъм на аминокиселините, при който в човешкия организъм се образуват кристали на цистина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай