Вековен юбилей на папа Йоан Павел Втори

Това припомнят от пресслужбата на МВнР.

Вековен юбилей на папа Йоан Павел Втори | StandartNews.com

На днешния ден преди 100 години, в Полша се ражда Карол Войтила, който през 1978 г. е избран за папа като приема името Йоан Павел Втори.

Това припомнят от пресслужбата на МВнР.

През 1980 г. първият папа славянин обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт, с което дава ясна заявка за визията си за единството на европейския континент, разделен тогава от Желязната завеса. В допълнение папа Йоан Павел Втори заявява: "Европа трябва да диша и с двата си бели дроба, единият: римокатолическия, другият: източноправославния".

По време на понтификата на Йоан Павел Втори, Светият престол и Република България възстановяват дипломатически си отношения (6 декември 1990 г.), след което е отворено българското посолство във Ватикана и апостолическата нунциатура в София.

На 24 май 2002 г., един от най-съкровените български национални празници посветен на писмеността и културата и на св.св. Кирил и Методий, обявеният по-късно за светец Йоан Павел Втори осъществява първото в общата ни история апостолическо пътуване на римски папа в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай