Вечният враг на Путин пое финансите на Украйна

Саакашвили се върна с гръм и трясък

Вечният враг на Путин пое финансите на Украйна | StandartNews.com

 

Невероятно, на факт. Бившият грузински президент става вицепремиер на Украйна. Михаил Саакашвили се връща с гръм и трясък с световната политика като втори човек в кабинета на Денис Шмигал и главен отговорник за заема от Международния валутен фонд, благодарение на който Украйна отърва дефолта.  

Саакашвили има най-спорната биография на източен политик в последни 20 години. В началото на кариерата си успява да детронира от власт непоклатимия от социалистическо време Едуард Шеварнадзе и изкарва два мандата като президент. По време на управлението си той промени страната така, както никой друг преди това. Наричан „героят на Розовата революция" той успя да постигне най-впечатляващите икономически резултати. С времето обаче зачестиха обвиненията, че Саакашвили управлява все по-авторитарно. А след като Грузия загуби войната с Русия за Южна Осетия, популярността на грузинския рязко спадна и на парламентарните избори през есента на 2012 година неговата партия "Единно нациално движение" загуби от "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили, който стана премиер.

За около година и половина до ноември 2016-а той е съветник на украинския президент Петро Порошенко, а междувременно и губернатор на Одеска област. Получава украинско гражданство, а грузинското му е отнето. Срещу него започва разследване, а след това съдът в Тбилиси го осъди задочно на 3 години затвор за злоупотреба със служебно положение. Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал четирима офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като по този начин е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Въпреки това Саакашвили така и не беше върнат от нито една държава, в която е бил оттогава, на Грузия за излежаване на присъдата си.

Топлите му отношения с Порошенко приключват преди три години, когато Саакашвили създава украинската опозиционна партия "Движение на новите сили" и се заканва да свали управляващите. Депортиран е в Полша.

След като миналата година Зеленски спечели изборите, на които Саакашвили даде подкрепата си за Юлия Тимошенко, бившият президент се завърна в очакване на висок пост.

Днес го получи . Предложен е за вицепремиер лично от президента на Украйна Володимир Зеленски, предадоха ТАСС и украински медии. Приех предложението на Зеленски, заяви Саакашвили при среща с членове на фракцията на управляващата партия "Слуга на народа". Саакашвили уточни, че Зеленски му е възложил "преговорите с Международния валутен фонд" на фона на "катастрофална ситуация с икономиката" на Украйна.

Това безспорно е и най-ключовата позиция в Украйна предвид факта, че одобряването на заема от МВФ от украинския парламент се случи след като Зеленски обяви пред депутатите, че страната е изправена пред две алтернативи – или взима заема от Фонда или обява дефолт. Приемането на огромния кредит съвпадна със смяната на властта в Киев. Двегодишното управление на премиера Хончарук приключи след сблъсък с Игор Коломойски - един от най-богатите бизнесмени, опитващ се да си върне национализираната "Приватбанк" и смятан за ментор на Зеленски.

 Новият министър-председател - Денис Шмигал, досега бе вицепремиер и се смята за близък с най-богатия украинец Ринат Ахметов. Той е с богат административен опит, но финансите на страната оттук нататък ще са в ръцете на Саакашвили. Икономиката ще приеме рязък завой към Америка. А примирието на Украйна с Русия е дотук.

Войната Саакашвили  - Путин влиза в нова фаза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай