В Скопие се изпокараха за датата за изборите

Лидерите са се договорили да се състои още една среща при президента

В Скопие се изпокараха за датата за изборите | StandartNews.com

Политическите партии в Северна Македония не се договориха вчера за дата за изборите, съобщават изданията в Скопие.

След почти два и половина часа дискусии стана ясно, че лидерите са се договорили да се състои още една среща при президента, на която трябва да се вземе решение за датата на изборите, пише "Независен весник".

Дотогава трябва да се осигурят информации от комисията по заразни болести за безопасността на гласуването, от ДИК за времето необходимо за организирането на изборите, както и от ОССЕ за начина, по който ще бъде следено гласуването в Северна Македония.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че ако има още 30 дни извънредно положение, датата на изборите ще бъде 7 юли, а ако няма - гласуването ще бъде на 8 юни, ако извънредното положение бъде продължено с една седмица, изборите биха били на 14 юни , а ако бъде продължено с две седмици - изборите ще се състоят на 21 юни.

Президентът Стево Пендаровски заяви след разговорите, че на лидерската среща всички единодушно са стигнали до заключението, че здравето на гражданите продължава да бъде приоретет.

Очаквам ясен отговор дали извънредното положение ще продължи, е заявил след срещата лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, пише в. "Слободен печат". Той пояснил, че не би искал продължаването на извънредното положение да се свързва с наредби или "някакъв вид други гимнастики".

Лидерът на СДСМ Зоран Заев е отказал на лидерската среща да се разговаря за постигането на политически консенсус и за "проблемите, които създава България с поставянето на условия за влизане в ЕС и отричането на македонската идентичност". Това е заявил Християн Мицкоски след приключването на лидерската среща при президента Пендаровски, пише скопският вестник "Вечер".

Надявам се, че ще се осмелят на някоя от следващите срещи заедно да приемем становище и позиция, която ще застъпваме в бъдеще в процеса на преговори, подчертал Мицкоски.

От днес започат работа моловете в Северна Македония, съобщават скопските издания. Премиерът Олвер Спасовски е обявил, че разхлабването на мерките ще се извършва в три фази, пише в. "Нова Македония".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай