В ООН нямат пари за заплати

САЩ внасят най-много - 22 процента от възлизащия на над 3,3 милиарда долара редовен бюджет за 2019 г.

В ООН нямат пари за заплати | StandartNews.com

ООН може да няма достатъчно пари за заплати на служителите следващия месец, ако държавите членки не платят дължимите вноски, заяви генералният секретар Антониу Гутериш, предаде БТА.

"Този месец ще достигнем най-големия дефицит през десетилетието. Има опасност... да влезем в ноември без достатъчно пари за покриване на разплащателната ведомост", каза Гутериш пред бюджетната комисия на Общото събрание на ООН. "Нашата работа и нашите реформи са застрашени", заяви той. Гутериш каза, че ако не е полагал усилия от януари за намаляване на разходите, ООН нямало да има средства за годишната сесия на Общото събрание миналия месец. Миналия месец той е въвел извънредни мерки, за да се справи с недостига - свободните длъжности не се запълват, позволени са само важни пътувания, някои срещи може да се наложи да бъдат отменени или отложени.

САЩ са държавата, която внася най-много пари в ООН - те са осигурили 22 процента от възлизащия на над 3,3 милиарда долара редовен бюджет за 2019 г., от който се плаща за политически, хуманитарни, икономически дейности, разоръжаване, социални въпроси и комуникации. Вашингтон дължи около 381 милиона долара за предишни редовни бюджети и 674 милиона долара за бюджета за 2019 г. Американският президент Доналд Тръмп казва, че САЩ носят несправедливо голямо бреме от разходите на ООН, и настоя за реформи в организацията.

Мироопазващите мисии на ООН се финансират от отделен бюджет, който е 6,7 милиарда долара за годината до 30 юни 2019 и 6,51 милиарда долара за годината до 30 юни 2020. САЩ отговарят за почти 28 процента от бюджета за мироопазване, но обещават да платят само 25 процента, както изисква американското законодателство. В момента Вашингтон дължи около 2,4 милиарда долара за мироопазващи мисии. Държавите с най-голям принос в тази област са Етиопия, Индия, Бангладеш, Непал и Руанда. Войниците от мироопазващите сили на ООН получават месечна заплата от 1428 долара, сочат данни от юли 2019 г. Разходите за мироопазващите операции на ООН възлизат на по-малко от половин процент от глобалните военни разходи, посочва ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай