В Македония избират новия кабинет на Зоран Заев

Новото правителство ще се счита за легитимно избрано при обикновено мнозинство, т.е. 61 гласа

В Македония избират новия кабинет на Зоран Заев | StandartNews.com

В Скопие започна процедурата по избор на ново правителство. Върви заседание на парламента, на което се очаква да бъдат гласувани днес или утре предложенията за министри на бъдещия премиер Зоран Заев.

Депутатите ще разгледат и обсъдят предложения състав на новото правителство, след което той трябва да бъде гласуван най-късно до полунощ днес.

Заседанието на народните представители започна със закъснение, но при спазване на всички необходими санитаро-хигиеннни мерки, наложени заради пандемията от СOVID-19.

Новото правителство ще се счита за легитимно избрано при получаването на обикновено мнозинство, т.е. 61 гласа. Правителствената коалиция ще бъде съставена от СДСМ и останалите партии от коалицията „Можем“, ДУИ и ДП, които събират общо 62 гласа.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обяви вчера, че ще участва в дебата за избора на новото правителство и както заяви говорителят на партията Димче Арсовски, ще гласува "против".

Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем - до 19 министри и министър-председател.

Номинираният за премиер Зоран Заев внесе в сряда програмата и състава на новото правителство. Освен него като министър-председател, членове на правителството ще бъдат Люпчо Николовски като вицепремиер за борба с корупцията, Фатмир Битии - вицепремиер по икономиката, Никола Димитров - вицепремиер по европейските въпроси, Оливер Спасовски - министър на вътрешните работи, Радмила Шекеринска - министър на отбраната, Боян Маричич - министър на правосъдието, Благой Бочварски - министър на транспорта и съобщенията, Венко Филипче - министър на здравеопазването, Мила Каровска - министър на образованието и науката, Ягода Шахпаска - министър на труда и социалната политика, и Ирена Стефоска - министър на културата.

При внасянето на предложенията за министри, Заев обяви, че приоритети на новото правителство са икономически реформи с цел по-бърз растеж, инвестиции в общественото здравеопазване, намаляване на нивото на бедност под 16 процента със специален акцент върху детската бедност, въвеждане на общинска полиция в рамките на правомощията на местните власти.

Министерството на земеделието, горите и водното стопанство ще се ръководи от Арианит Ходжа - коалиционен партньор на СДСМ, а Горан Милевски ще бъде министър на местното самоуправление в новото правителство.

Артан Груби от ДСИ ще бъде първият вицепремиер и министър на политическата система, Буяр Османи - министър на външните работи, Фатмир Бесими - министър на финансите, Крешник Бектеши ще остане министър на икономиката, а Насер Нуредини - министър на околната среда. Джетон Шакири е номиниран за министър на информационното общество и администрацията.

Проектът на програмата на новото правителство предвижда намаляване на привилегиите на държавните служители, за да се предотвратят злоупотреби, както и свиване на бюджетните разходи.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония се проведоха на 15 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай