Украйна с шокиращо признание за нов Чернобил

Може да има авария, бившият депутат от Радата Евгений Мураев

Украйна с шокиращо признание за нов Чернобил | StandartNews.com

Шокиращи признания за състоянието на ядрената енергетика в Украйна и заплахите, които носи тя, направи бившият депутат от Радата Евгений Мураев. Видеото с речта е публикувано в YouTube канала на политика.

Ядрената енергетика на Украйна поражда безпокойство и може да доведе до катастрофа, каза Мураев. "Те не се страхуват от нас, но ние сме опасни. Виждате и чувате много експерти, които казват, че Чернобил може да се повтори", предупреди ексдепутатът, цитиран от БГНЕС.

Мураев подчерта, че ядрената енергетика на страната е в „трагично състояние“. Всички регламенти отдавна са остарели и индустрията продължава да работи в административен режим, добави политикът.

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил се случи през нощта на 26 април 1986 г., експлодира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бе изпуснато в околната среда. Според заключенията на експертите, основната причина за инцидента са груби нарушения на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвърти блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай