Украйна поиска компенсации от Иран за самолета

Настояваме за пълно признание на вината, каза президентът Зеленски

Украйна поиска компенсации от Иран за самолета | StandartNews.com

Пълно признаване на вината, открито разследване, изплащане на компенсации и официално извинение поиска Украйна от Иран след днешното признание на Техеран, че е свалил украинския самолет в сряда.

ВИЖ ОЩЕ: Иран призна, че е свалил украинския самолет

„Днешната утрин не бе добра, но донесе истината. Още преди завършването на работата на международната комисия Иран призна вината си, че е свалил украинския самолет. Но ние настояваме за пълно признание на вината“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от ТАСС.

Зеленски подчерта, че очаква от Иран "уверения за готовност за пълно и открито разследване, привличане на виновните към отговорност, връщане на телата на загиналите, изплащане на компенсации, официално извинение по дипломатическите канали“.

Президентът на Украйна изрази надежда, че „разследването ще протича без изкуствено забавяне и препятствия“. „На нашите 45 специалисти трябва да се даде пълен достъп и взаимодействие за установяване на справедливостта“, категоричен бе Зеленски.

Припомняме, че по-рано днес Иран призна за свалянето на украинския пътнически „Боинг”. 176 души на борда загинаха.

Украинският пътнически "Боинг", който катастрофира близо до Техеран, беше случайно свален в резултат на "човешка грешка", призна Генералният щаб на въоръжените сили на Иран, предаде БНР.

Според изявлението, самолетът е бил обстрелян, тъй като е летял в близост до военно съоръжение на Ислямския революционен гвардейски корпус, поставено в готовност заради възможен отговор на САЩ на ракетните атаки срещу американски бази в Ирак.

От своя страна иранският външен министър Джавад Зариф написа в Twitter, че "човешка грешка по време на криза, провокирана от американския авантюризъм" е довела до катастрофата. Той изрази своите съболезнования и извинения на семействата на загиналите 176 души

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай