Тръмп: Жал ми е за Мей, много я харесвам

"Това е за доброто на нейната страна", добави президентът и я нарече "много силна" личност, работила усърдно

Тръмп: Жал ми е за Мей, много я харесвам | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че му е жал за британската министър-председателка Тереза Мей, която вчера обяви, че на 7 юни ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия. Тя ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов партиен лидер, който да се опита да постигне по-решителна сделка за Брекзит. Именно той ще заеме и премиерския пост.

"Много я харесвам", каза Тръмп за Мей пред репортери в Белия дом, цитиран от световните агенции и БТА.

"Това е за доброто на нейната страна", добави президентът и я нарече "много силна" личност, работила усърдно.

Той подчерта, че след две седмици ще се срещне с нея по време на посещението си във Великобритания.

В същото време френският президент Еманюел Макрон похвали "смелата работа" на Тереза Мей.

"Твърде рано е да се правят предположения за последиците от това решение. Франция е готова да работи с новия британски премиер по всички европейски и двустранни въпроси, но иска яснота за подхода на Великобритания към Брекзита", заяви Макрон в комюнике и изпрати на Мей лично послание, в което изказва своята подкрепа и признателност, посочва Елисейският дворец.

Ангела Меркел пък изрази уважение към решението на Мей да се оттегли и каза, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с нейния приемник за организиран Брекзит.

Канцлерът на Германия и Мей винаги са работили заедно добре и в дух на доверие, и ще продължат да го правят, докато Мей е на поста, каза говорителката на Меркел Мартина Фиц, цитирана от АП.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че е разговарял с Тереза Мей и е изразил пред нея своята благодарност и уважение.

"Споразумението между Европейския съюз и Великобритания за организиран Брекзит остава на масата", отбеляза Рюте в Туитър.

Москва пък определи мандата на Тереза Мей като "много сложен период" за отношенията между Великобритания и Русия, и отбеляза, че следи внимателно ситуацията след оставката й.

"За съжаление не мога да си спомня за какъвто и да било принос за развитието на двустранните отношения. По-скоро обратното", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременнно британският депутат и водещ поддръжник на излизането на Великобритания от Европейския съюз Борис Джонсън каза, че "естествено" ще се бори за министър-председателския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка, предаде Ройтерс.

Джонсън отдаде почит на Мей, като заяви, че тя е понесла "търпеливо и стоически" всички трудности около Брекзит. Според него следващият британски премиер може също така да съживи блокираните преговори с ЕС за споразумение за напускане.

"Нов лидер ще има възможността да направи нещата различно и ще има импулса на ново правителство", каза Джонсън на конференция в Швейцария няколко часа след като Мей обяви, че се оттегля следващия месец.

По думите му Великобритания би трябвало да бъде готова да излезе от ЕС без сделка, ако иска да договори подходящо споразумение за напускане.

"Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври, със или без сделка", заяви той.

"Начинът за постигане на добра сделка е да се подготвим за вариант без сделка", каза Джонсън.

Според соцологическите изследвания той има най-голям шанс да бъде избран за наследник на Мей.

Британският външен министър Джереми Хънт пък ще се кандидатира за лидер на Консервативната партия след оттеглянето на Мей, съобщи в. "Фарнам хералд", цитиран от Ройтерс.

"Правилно е моят партиен избирателен район да научи първи" за това, заяви Хънт на фестивал в Южна Англия.

След като Тереза Мей обяви датата на оставката си, Европейската комисия заяви, че ще уважава новия британски премиер, но нищо няма да се промени по отношение на приетата от Европейския съвет позиция за споразумението за излизане на Великобритания от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай