Тръмп забранява TikTok в САЩ

Причината са притеснения за събиране на данни от приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance

Тръмп забранява TikTok в САЩ | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забрани използването на социалната мрежа TikTok в САЩ заради притеснения за събиране на данни от приложението, което е собственост на китайската компания ByteDance.Това е поредна ескалация на напрежението между Пекин и Вашингтон, което се разрасна особено през последните седмици и месеци, съобщи investor.bg.

 „Доколкото става въпрос за TikTok, ние ще ги забраним в САЩ“, каза президентът пред репортери в петък вечерта, цитиран от Bloomberg. На въпрос кога това ще стане, той заяви: „Скоро, незабавно. Имам предвид по същество незабавно… Ще подпиша документа утре (събота – бел. ред.)“.

Тръмп заяви, че има правомощията да забрани приложението, което е собственост на една от най-големите технологични компании в Китай. Това би могло да стане чрез указ или в рамките на Закона за извънредни международни икономически правомощия. Изказването му бе направено на борда на Air Force One точно преди пристигането му във Вашингтон от Флорида.

Решението на президента става факт, след като по-рано в петък се появи информация, че американският технологичен концерн Microsoft Corp. е в преговори за придобиване на TikTok. Тръмп обаче отхвърли идеята. По думите му това „не е сделката, за която слушате, че те ще купуват и продават… Ние не сме държава за сливания и придобивания“.

За момента от Microsoft и TikTok отказват коментар по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай