Тръмп отлага митата върху китайския внос

Постигнахме важен напредък в преговорите, обяви US-президентът

Тръмп отлага митата върху китайския внос | StandartNews.com

САЩ обявиха, че ще отложат увеличаването на митата върху китайския внос в размер на над 200 млрд. долара, след като бе постигнат значителен напредък в търговските преговори. Американският президент Доналд Тръмп заяви: "Щастлив съм да обявя, че САЩ постигнаха значителен напредък по важни структурни проблеми, като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите, обмена и много други теми". "Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март", допълни той.
В туитовете си Тръмп припомни, че подготвя среща с китайския си колега Си Цзинпин, за да уредят най-трънливите търговски въпроси между двете страни. Срещата би могла да се проведе през март в частната резиденция на Тръмп в Мар а Лаго във Флорида.

САЩ трябваше да наложат мита от 25% в размер на 200 млрд. долара на внос на китайски продукти, които вече се облагат с 10%. Но американският президент намекваше от няколко дни, че е отворен към идеята за удължаване на търговското примирие, сключено в края на ноември със Си Цзинпин в Буенос Айрес, ако има изгледи за истинско споразумение с Пекин, което би сложило край на търговската война между двете страни.

Преговарящите от двете страни подновиха преговорите във вторник и ги удължиха до вчера. Това беше четвърти тур на преговорите от началото на годината.

Главният китайски преговарящ, вицепремиерът Ли Хъ предаде на Тръмп писмо, в което Си Цзинпин възприема положителен тон. Си изразява надежда, че дискусиите се водят в атмосфера на взаимно уважение и сътрудничество и в дух на взаимната изгода, за да приключат с постигането на споразумение, което да е печелившо и за двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай