Тръмп и Макрон поздравиха Зеленски

Той получи поздравления и от полския държавен глава Анджей Дуда, който го покани да посети Варшава

Тръмп и Макрон поздравиха Зеленски | StandartNews.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил в телефонен разговор Владимир Зеленски за победата на изборите за президент на Украйна, предава УНИАН. 
Както е заявил говорителят на щаба на Зеленски Дмитрий Разумков пред „Новое время“, американският президент го е поздравил за провеждането на „блестяща кампания.


Френският държавен глава Еманюел Макрон снощи беше един от първите чуждестранни лидери, които се обадиха на победителя на президентските избори в Украйна, комедийния актьор Володимир Зеленски, за да го поздравят, съобщи Франс прес. Макрон се обади на Зеленски, когото прие в Елисейския дворец по време на предизборната му кампания, "за да го поздрави за неговата победа на 21 април 2019 г.", съобщи френската посланичка в Украйна Изабел Дюмон в страните си в Туитър. 
Зеленски от своя страна помести във Фейсбук снимка, на която държи мобилен телефон пред себе си. "Моите най-искрени благодарности на президента на Френската република Еманюел Макрон за неговите поздравления", гласи текстът под снимката на френски език. 
Макрон беше единственият чуждестранен лидер, който се срещна със Зеленски преди вчерашния балотаж, отбелязва агенцията. Той прие кандидата от партия "Слуга на народа" в Елисейския дворец на 12 април, а малко по-късно същия ден се срещна и със съперника му, действащия президент Петро Порошенко. 
Снощи Зеленски получи поздравления и от полския държавен глава Анджей Дуда, който го покани да посети Варшава.
 

Междувременно Централната избирателна комисия (ЦИК) е обработила 80,78% от електронните протоколи на избирателните секции за резултатите от гласуването във втория тур на президентските избори в Украйна, предава УНИАН. 
Според данните, публикувани на официалния уебсайт на ЦИК, за кандидата Владимир Зеленски са гласували 73,09%, или 11 036 150 избиратели. 
За неговия опонент – действащият държавен глава Петро Порошенко – 24,57%, или 3 709 935. 
Според резултатите от Националния екзитпол, на втория тур на изборите за държавен глава за шоумена Зеленски са гласували 73%, а за Порошенко – 25,5% от избирателите. Според данните от 199 избирателни окръга, избирателната активност в неделя е била 62,07%. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай