Трима украински президенти против военното положение

Докъде ще стигне този път напрежението между Русия и Украйна?

Трима украински президенти против военното положение | StandartNews.com

Трима украински президенти – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, са заявили позиции против обявеното вчера от Петро Порошенко военно положение в Украйна с мотива, че това ще развърже ръцете му в предстоящата предизборна кампания. Редица анализатори също разчетоха решението на украинския държавен глава като предизборен ход. А повод за реакцията на Порошенко стана напрежението в Азовско море и блокираните украинските плавателни съдове от руски военни кораби.

„Тук има много нюанси в конфликта”, анализира в предаването „Тази сутрин” журналистът Валери Тодоров.

От една страна Украйна е предупредила за преминаването на катерите, от друга страна обаче Русия ревностно защитава границите около анексирания през 2014 г. Крим.

„След анексията на Крим над 70% от украинския военноморски флот остана в ръцете на Русия и не само това, но Русия прехвърля кораби и от други региони, включително и от Каспийско море. Русия значително превъзхожда не само Украйна в Черно море, но и други страни, дори взети заедно. Не предвиждам някакъв конфликт по море, което не означава, че в други точки на съприкосновение няма да има някакъв конфликт”, посочи бившият военен министър Тодор Тагарев.

По думите му Украйна е демонстрирала работеща демокрация, защото въпреки настояването на Порошенко за 60-дневно военно положение, представители на Върховната рада са се обявили против толкова дълъг срок и той е бил съкратен на 30 дни.

Тагарев оприличи ситуацията в Азовско море като свада между двама съседи – единият от които по-влиятелен и с възможност да налага свои правила на иначе споделена от двамата съседи територия.

Но според Валери Тодоров нещата всъщност не са толкова прозаични: „Тук има много политика и бих казал геополитика. Украйна се опита да предизвика по-силна реакция на международната общност срещу Русия – тоест засилване на санкциите. И двете страни сезираха Съвета за сигурност. Русия се опитва да предотврати нови санкции. Украйна търси внимание и това внимание е насочено към предстоящата среща в Аржентина, където се очаква да се видят Путин и Тръмп”, посочи журналистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай