Три изненади на вота в Германия. Това ли е новият канцлер?

Предстоят тежки и дълги преговори за коалиция

Три изненади на вота в Германия. Това ли е новият канцлер? | StandartNews.com

Олаф Шолц

Три изненади белязаха изборите за Бундестага в Германия.

Първата е, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) спечели вота, макар и с малка преднина от под 2%. Тя постигна най-добрия си резултат от началото на 21 век. За нея гласуваха 25.7% от избирателите

Консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС), който традиционно се явява на избори с баварския си партньор - Християнсоциалния съюз (ХСС), остана втори с 24.1%, което е най-слабият резултат на блока през последните две десетилетия. Това сочат данните на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

Втората изненада е доброто представяне на зелените. Те са на трето място с 14.8%, което ги включва в почти всички сценарии за управляваща коалиция. За първи път тя се очертава да бъде тройна.

Свободната демократическа партия вдигна резултата си и получи 11.5%, а партията "Алтернатива за Германия" падна до пето място с 10.3%.

Партията "Левите" също губи доверие. Тя взе едва 4,9 на сто от гласовете.

Предстоят дълги коалиционни преговори за съставяне на правителство. Те ще бъдат паралелно водени и от социалдемократичната партия, и от ХДС/ХСС, коментират наблюдателите.

Третата изненада на изборите е вотът в района на Ангела Меркел. За първи път от 1990 г. прякото депутатското място в провинция Мекленбург-Предна Померания бе спечелено от социалдемократите. В Германия хората имат два гласа. Единият е за кандидат  в избирателния им район, другият – за партия.

Ангела Меркел винаги печелеше в своя район. Сега кандидатът на Християндемократическия съюз (ХДС) Георг Гюнтер остана втори след Анна Касауцки от Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Загубата на този мандат е тежък удар за  християндемократите.

За най-вероятен нов канцлер вече се споменава Олаф Шолц, кандидатът социалдемократите. Той приветства като "голям успех" резултатите на своята партия.

"Това е голям успех. Много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", заяви в изборната нощ снощи.

Основният му съперник - Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок, обаче каза, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите си изборни резултати.

"Ще направим всичко възможно да формираме правителство под ръководството на Християндемократическия съюз, заяви председателят на партията. В същото време той подчерта, че християндемократическият блок не може да бъде удовлетворен от загубата на позиции.

Ръководството на парламентарната фракция на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) поиска кадрови промени в блока заради очертаващия се исторически най-лош за тях резултат на избори за Бундестаг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай