Създател на „Новичок“ се извини на Навални

Мирзанов живее в САЩ

Създател на „Новичок“ се извини на Навални | StandartNews.com

 

Химик, свързан с тайната съветска програма за създаване на невротоксичното вещество "Новичок", се извини на руския опозиционен лидер, Алексей Навални, който според германските власти е бил отровен с това вещество, предаде "Франс прес".

"Поднасям дълбоки извинения на Навални, че съм участвал в това престъпно деяние по създаването на веществото, с което е бил отровен", заяви днес Вил Мирзаянов в интервю за опозиционната телевизия "Дожд".

Мирзанов, който вече живее в САЩ, първи е разкрил съществуването на "Новичок" в статии, публикувани в началото на 90-те години на ХХ век.

Навални вчера описа в "Инстаграм" трудното си възстановяване в берлинска болница, където трябва да се научи отново да говори и да ходи след предполагаемото му отравяне с невнотоксичното вещество на 20 август в Русия.

Москва отхвърля тази възможност въпреки заключенията на лаборатории в Германия, Франция и Швеция.

Досега трима бивши съветски учени, вече на над 70 години, са заявявали публично, че са участвали в създаването на "Новичок".

"Навални трябва да бъде търпелив, но накрая отново ще бъде в добро здраве", изтъкна Мирзаянов, прогнозирайки възстановяване след близо година.

Според него критикът на Кремъл вероятно е погълнал отровата, тъй като изглежда не е заразил други хора.

От екипа на Навални са прибрали доказателства от хотелската стая на опозиционера в Томск малко преди да му прилошее в самолета. Според тях следи от "Новичок" са открити от германска лаборатория върху бутилка от минерална вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай