Световната банка дава $160 млрд. за възстановяване

Нашите цели са да създадем условия за икономически растеж, обяви банката

Световната банка дава $160 млрд. за възстановяване | StandartNews.com
  • Нашите цели са да създадем условия за икономически растеж, обяви банката

160 милиарда долара дава Световната банка (СБ) на държави, засегнати от пандемията от коронавируса. Това обяви президентът на СБ Дейвид Малпас, изказвайки се на срещата на високо равнище на лидерите на Г-20, проведена във формат на видеоконференция.

ВИЖ ОЩЕ: МВФ ни смая с кога ще се възстановим

"СБ полага усилия да предприеме спешни мерки в отговор на пандемията от коронавируса. Нашите цели са да намалим времето за възстановяване след пандемията, да създадем условия за икономически растеж, да подкрепим малките и средни предприятия и да защитим бедните и уязвимите слоеве на населението. Представих на нашия съвет програма, която може да осигури финансова помощ в размер на 160 милиарда долара през следващите 15 месеца", каза Малпас. Той добави още, че банката "осъществява нови проекти, свързани с COVID-19 в 56 страни."

"В 24 държави преструктурираме съществуващи проекти, за да насочим средства за спешни случаи", каза шефът на СБ.

 

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в речта си на срещата на върха на лидерите на Г-20 посочи необходимостта от „финансова помощ на уязвимите домакинства, големи и малки предприятия, за да могат те да оцелеят и бързо да се върнат на работа“.

 "В противен случай ще са нужни години, за да се преодолеят последиците от мащабните фалити и съкращения", заяви ръководителят на МВФ. Тя призова международната общност също да подкрепи развиващите се икономики, така че те да могат да преодолеят тежестта на кризата и да помогнат за възстановяване на икономическия растеж.

Георгиева помоли също лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на финансовия фонд от 50 милиарда долара, за да се помогне на бедните страни и страните със средно ниво на доходи да се справят с последиците от пандемията. Ръководителят на МВФ призова също страните от Г-20 рязко да увеличат обема на ликвидността, както беше направено по време на световната финансова криза през 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай