Съветник на Борис Джонсън подаде оставка

Причината са расистки изказвания на Андрю Сабиски

Съветник на Борис Джонсън подаде оставка | StandartNews.com

Оставка като съветник на премиера на Великобритания подаде Андрю Сабиски, който е казал, че интелектът на човек зависи от расата му. Това съобщава вестник Гардиън.

Назначаването на Сабиски като платен консултант на правителството е предизвикало критики и недоволство дори сред някои от съпартийците на премиера Джонсън.

Медиите тези дни публикуваха изказвания на Сабиски, че чернокожите са по-ниско интелигентни. Изказванията могат да бъдат открити в интернет.

Друга негова теза, публикувана в блог, казва, че на хората от ниските социални прослойки, които получават помощи, трябва да се дават контрацептиви с дългосрочно действие, за да не създават деца.

Правителството възнамеряваше да запази Сабиски като съветник на премиера, след като говорителят на Даунинг стрийт 10 не отговори на повече от 30 журналистически запитвания за официален коментар.

Оставката не е успокоила духовете напълно. Един от лидерите на лейбъристите Иън Лейвъри е казал, че Борис Джонсън трябва да отговори на въпроса защо такъв човек изобщо е бил назначен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай