Швеция се отказва окончателно от "АстраЗенека"

Занапред на жителите ще се предлагат ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

Швеция се отказва окончателно от "АстраЗенека" | StandartNews.com

Швеция прекратява след три седмици прилагането на ваксината "АстраЗенека" като първа доза, обяви днес шведското национално радио, цитирано от ТАСС. Дотогава ще бъдат използвани общо около 200 хиляди дози за хората, получили първа доза от този препарат. След това Швеция ще се откаже от нови доставки на тази ваксина, както вече сториха съседните Финландия и Норвегия. Занапред на хората в Швеция, включително на тези над 65 години, ще се предлагат ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", казаха от правителството.

В началото на този месец Стокхолм обяви, че ще предостави един милион дози от "АстраЗенека" на международната схема КОВАКС, която осигурява ваксини за по-бедните държави по света.

На 19 април шведските здравни власти оставиха в сила препоръката си да не се прилага "АстраЗенека" за хора под 65-годишна възраст. Преди това много държави спряха да използват този препарат поради появилите се съобщения, че у ваксинирани с него се появяват необичайни тромби в големите кръвоносни съдове. Дания вече се отказа от използването на ваксината на "АстраЗенека".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай