Шри Ланка временно блокира социалните мрежи

Мерките са временни и в отговор на атаките на джамии и търговски обекти

Шри Ланка временно блокира социалните мрежи | StandartNews.com

Вчера няколко десетки души са хвърляли камъни по джамии и магазини, собственост на мюсюлмани

Шри Ланка временно блокира достъпа до социални мрежи и чат апликации, включително Facebook и WhatsApp. Причината за това са атаки в джамии и търговски обекти на мюсюлмани в отговор на кървавите терористични нападения срещу църкви навръх Великден.
"Социалните медии бяха блокирани като временна мярка за запазването на мира в страната", заяви генералният директор на правителствения информационен департамент на страната Налака Калувева, цитиран от Sbs. 
В официалният си профил в Twitter водещият мобилен оператор в Шри Ланка Dialog посочи, че е получил инструкции да блокира още апликациите Viber, IMO, Snapchat, Instagram и YouTube. Блокирането на мрежите ще продължи до нови нареждания на управляващите.
Вчера, неделя, няколко дузина души са хвърляли камъни по джамии и магазини, собственост на мюсюлмани. Мъж пък е бил пребит в град Чилау, в който преобладава повече християнско население. До побоя се е стигнало след спор, който започнал във Facebook.
Властите съобщават, че са арестували автора на поста в социалната мрежа. Става въпрос за 38-годишен мъж с име Абдул Хамид Мохамед Хасмар. Той написал в профила си в мрежата "1 day u will cry" ("някой ден ще плачете"), което е възприето от местните като заплаха за насилие.
По-късно снощи и рано сутринта днес органите на реда са задържали група от мъже в област Курунегала, за които се твърди, че са атакували търговски обекти, собственост на мюсюлмани, пише Reuters, позовавайки се на собствени източници в полицията.
Говорителят на полицията Сумит Атапату е заявил, че хората в предимно будистката провинция са поискали задържаните да бъдат освободени.
"За да се контролира ситуацията, през нощта е бил наложен полицейски час", допълни шефът на полицията.
По данни на Мюсюлманския съвет на Шри Ланка няколко джамии и домове на мюсюлмани са били обект на атака в района. Не се посочват подробности.
Това са най-големите нападения в страната, след кървавите атентати в църкви и хотели, при които загинаха повече от 250 души.
След случилото се мюсюлмански групи в страната разкриват, че са получавали многобройни заплахи и тормоз.
Други хора в страната пък обвиняват правителството, че не е успяло да се справи и да предприеме действия срещу последователните предупреждения за опасност от подобни нападения. /news.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай