Шефът на Росатом: Готови сме да строим АЕЦ Белене

Алексей Лихачов отбеляза, че успешната реализация на проекта е невъзможна без участието на руската държавна корпорация, но тя разбира, че това трябва да стане с международно коопериране

Шефът на Росатом: Готови сме да строим АЕЦ Белене | StandartNews.com

Росатом е готова да разгледа възможността за участието си в строителството на АЕЦ "Белене" в България в рамките на международно коопериране, но това трябва да стане при условия, които да гарантират изгодата от проекта. Това съобщи пред журналисти главният изпълнителен директор на държавната корпорация Алексей Лихачов в кулоарите на финалите на конкурса за управленци "Лидерите на Русия", предава ТАСС. 

"Готови сме да разглеждаме учатието си именно с оглед на международното коепирарине, при спазването на определени условия, които гарантират изгодността на проекта за нас", подчерта той. 

Лихачов отбеляза, че успешната реализация на проекта е невъзможна без участието на държавната корпорация, но тя разбира, че това трябва да стане с международно коопериране. 

"Ние смятаме, че успешната реализация на проекта без участието на Росатом е невъзможна. Вторият момент - ние разбираме, че въпросният проект може да бъде реализиран с международно коопериране както от гледна точка на доставките, така и за по-нататъшвана продажба на електроенергията в региона, не само в България", добави Лихачов. 

На 11 март България обяви началото на конкурсна процедура за избор на странегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". По време на визитата си в България преди седмица руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия е готова да реализира проекта, ако постъпи такова предложение и ще го направи по най-добрия начин. 

ТАСС припомня, че през 2006 г "Атомстройекспорт" (част от "Росатом") вече спечели международния търг за изграждане на два реактора в тази станция, а на площадката на "Белене" беше доставено оборудване, но през 2009 г проектът беше спрян, а през март 2012 г София се отказа от строителството. 

През май 2018 г премиерът на България Бойко Борисов заяви, че страната възнамерява да възобнови строителството на "Белене", като стойността на строителството не трябва да надхвърля 10 млрд евро, а срокът за въвеждането в експлоатация - 10 години, припомня ТАСС. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай