Ще има ли среща между Байдън и Путин

Кремъл ще разгледа предложението на американския президент

Ще има ли среща между Байдън и Путин | StandartNews.com

Кремъл ще разгледа предложението на американския президент Джо Байдън да проведе среща с руския президент Владимир Путин.

В телефонен разговор Байдън предложи двамата лидери да проведат среща на върха "в близко бъдеще", която ще се проведе на фона на засилено напрежение между бившите съперници от Студената война.

"Рано е да се говори за тази среща от гледна точка на спецификата. Това е ново предложение и ще бъде проучено", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. Той добави, че все още няма определен дневен ред за срещата на върха, но каза, че "без съмнение двустранните връзки са важни" в области от взаимен интерес.

Напрежението между Москва и Вашингтон ескалира през последните седмици, след като Русия струпа войски на границата с Украйна, където правителствените сили на Киев непрекъснато имат сблъсъци с проруските сепаратисти, откакто Крим беше анексиран през 2014 г. САЩ и техните съюзници призоваха Москва да изтегли силите си.

„Считаме, че притесненията на всеки - включително САЩ - относно движението на нашите въоръжени сили на руска територия са неоснователни", каза Песков в отговор на тези призиви, предаде БГНЕС.

Кремъл многократно отрече участието си в отдавна кипящия конфликт и отхвърли твърденията, че подкрепя сепаратистките сили. Връзките вече бяха обтегнати, след като Вашингтон поиска освобождаването на затворения от Кремъл критик Алексей Навални и наложи санкции срещу Москва заради отравянето му през август миналата година.

Песков обаче заяви, че Навални не е бил обсъждан в призива на Путин-Байдън. В изявление от Кремъл се казва, че двамата лидери са обсъждали Украйна, както и иранската ядрена програма, мирните преговори в Афганистан и изменението на климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай