Сатурн стана планетата с най-много луни

Американски учени потвърдиха наличието на още 20 естествени спътника на Сатурн, което увеличи общия им брой на 82

Сатурн стана планетата с най-много луни | StandartNews.com

Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много луни, пише Би Би Си.

Американски учени потвърдиха наличието на още 20 естествени спътника на Сатурн, което увеличи общия им брой на 82. Досега астрономите смятаха Юпитер за планетата с най-много луни, като е потвърдено наличието на 79.

Откритието беше направено с телескопа Субару, разположен на Хавайските острови. Всеки един от новооткритите обекти е с диаметър поне 5 километра, като 17 от тях обикалят около планетата "на обратно". Това е познато в астрономията като "ретроградно движение" и на практика означава, че небесните тела се въртят по орбита около Сатурн в посока обратна на тази, в която се върти самата планета. Някои от новооткритите луни обикалят по толкова широка орбита, че им отнема 3 години да завършат една обиколка.

"Изучаването на тези луни може да помогне да научим повече за техния произход и условията около планетата Сатурн, във времената на нейното създаване.", казва Скот Шепърд от Научния институт Карнеги във Вашингтон.

Учените смятат, че ретроградно движещите се луни, както и тези, които обикалят Сатурн в същата посока на въртене, като на планетата, са части от три по-големи небесни тела, които са били разцепени от удари с други луни или външни обекти, като преминаващи астероиди.

Според доктор Шепърд, около Сатурн обикалят и други луни, за които не знаем. Учените се нуждаят от по-мощни телескопи, за да засекат и картографират движението на тези спътници, които имат диаметър около 1 километър.

Екипът от учени даде началото на анкета с какви имена да бъдат кръстени новооткритите 20 луни на Сатурн. Условието е, да се предлагат имена на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай