САЩ умуват за ядрен опит след 28 години

Има сериозни разногласия по въпроса

САЩ умуват за ядрен опит след 28 години | StandartNews.com

Властите в САЩ обсъдиха възможността за провеждане на първия ядрен опит от 1992 г. насам, пише вестник The Washington Post,

Според изданието този въпрос е повдигнат миналия петък на среща на американски служители от отдели, участващи във въпросите на националната сигурност. Тогава не е било постигнато споразумение за провеждане на ядрения опит. Един от служителите е казал на изданието, че дискусиите продължават.

Един висш служител на администрацията отбеляза, че демонстрирането на Москва и Пекин, че САЩ могат да проведат "бърз опит", може да даде предимство на САЩ в преговорите за контрол на оръжията, към които Вашингтон иска да привлече не само Русия, но и Китай.

Изданието посочва, че по време на срещата са възникнали сериозни разногласия по повод идеята за провеждане на ядрен опит.

Според The Washington Post, привържениците на неразпространението на ядрените оръжия смятат, че възобновяването на ядрените изпитания може да доведе до дестабилизиращи последици.

На 13 юни 2019 г. Разузнавателното управление на Министерството на отбраната направи писмено изявление, в което заяви, че Русия "провежда опити с ядрено оръжие, водещи до ядрени експлозии".

 Руският външен министър Сергей Лавров на 31 май същата година ги нарече "налудничави" спекулации. В Русия е в сила мораториум върху ядрените тестове почти три десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай