САЩ със сериозно предупреждение към Китай

Напрежение между двете държави

САЩ със сериозно предупреждение към Китай | StandartNews.com

САЩ повториха предупреждение към Китай, че атака срещу филипинските въоръжени сили в Южнокитайско море ще предизвика договор за взаимна отбрана между САЩ и Филипините от 1951 г., съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар Антъни Блинкън направи коментара в писмено изявление по повод петата годишнина от решение на арбитражен съд, отхвърлящ огромните териториални претенции на Китай в Южнокитайско море.

Китай - който претендира за по-голямата част от водите в рамките на така наречената Nine Dash Line, която също се оспорва от Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам - повтори в петък, че Пекин не е приел решението.

"Съединените щати потвърждават своята политика от 13 юли 2020 г. по отношение на морските претенции в Южнокитайско море", каза Блинкен, позовавайки се на отхвърлянето от страна на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп на претенциите на Китай към офшорни ресурси в по-голямата част от Южнокитайско море.

"Потвърждаваме също, че въоръжена атака срещу филипински въоръжени сили, обществени плавателни съдове или самолети в Южнокитайско море би се позовала на ангажиментите на САЩ за взаимна отбрана съгласно член IV от Договора за взаимна отбрана между САЩ и Филипините от 1951 г.", добави Блинкън.

В този член от договора се казва отчасти, че "всяка страна признава, че въоръженото нападение в тихоокеанския регион върху която и да е от страните би било опасно за собствения й мир и безопасност и декларира, че ще действа, за да отговори на общите опасности в съответствие със своите конституционни процеси."

Блинкън е изтъквал въпроса и преди, включително по време на разговор на 8 април с филипинския външен министър, в който Държавният департамент каза, че потвърждава приложимостта на договора за Южнокитайско море.

Китай изрази недоволство и силен протест, след като САЩ потвърди позицията, изразена от предишната администрация на Вашингтон, според която Китайа няма право на ресурси в Южнокитайско море, коментира в понеделник на редовен брифинг официалният представител на външното министерство Жао Лицян, цитиран от ТАСС.

"Изявлението на САЩ противоречи на обективни факти по въпроса за Южнокитайско море, подкопава нормите на международното право, противоречи на американските обещания да останат неутрални по въпроса за Южнокитайско море и подкопават мира и стабилността в региона", каза той казах.

"Това е изключително безотговорно. Китай изразява изключително недоволство и изразява силен протест в това отношение", каза дипломатът.

През юли 2020 г. Майк Помпео, който тогава бе държавен секретар, заяви, че американската администрация счита почти всички претенции на Пекин към ресурси на дъното на Южнокитайско море за незаконни. Той припомни, че през юли 2016 г. международен трибунал, създаден чрез посредничеството на Постоянния арбитражен съд в Хага, постанови по иска на Филипините, че претенциите на Китай за територия в Южнокитайско море са неоснователни.

В продължение на десетилетия Пекин спори с няколко държави от региона за териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, в шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди. Става въпрос най-вече за архипелага Сиша (Парацелските острови), островите Нанша и Хуангиян (риф Скарбъро).

Виетнам, Бруней, Малайзия и Филипините участват в спора в една или друга степен. От края на 2013 г. Китай извършва мащабни хидротехнически и строителни работи за създаване на изкуствени острови, както и за разширяване и развитие на тези територии.

Вашингтон обвинява Пекин в милитаризиране на Южнокитайско море, Китай отхвърля подобни твърдения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай