САЩ може да се откажат от вносните мита за европейски автомобили

Влизането в сила на митата върху автомобилните продукти от ЕС се очакваше по-късно през ноември

САЩ може да се откажат от вносните мита за европейски автомобили | StandartNews.com

САЩ могат да се откажат или да отложат въвеждането на вносни мита върху европейските автомобили по време на преговори с ЕС, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на министъра по търговията на САЩ Уилбър Рос. „Надяваме се, че преговорите, които провеждаме с отделни компании по отношение на техните инвестиции и капитал, ще дадат достатъчен принос и влизането в сила на члена, по който се въвеждат ограничителни мерки за продукти, внасяни в САЩ, за защита на интересите няма да бъде толкова необходимо“, каза Рос.

САЩ и Европейският съюз в момента водят трудни търговски преговори. И така, в началото на октомври арбитърът Световна търговска организация (СТО), поради субсидиите на европейския концерн за производство на въздухоплавателни средства „Еърбъс“, разреши на САЩ да въведат ответни търговски мерки срещу ЕС на обща стойност 7,5 милиарда долара годишно. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви в тази връзка въвеждането на нови мита от 10% за въздухоплавателни средства и 25% за селскостопански и промишлени продукти, внесени от ЕС. Това решение влезе в сила на 18 октомври. Освен това през юни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще наложат 20% вносни мита върху автомобили от Европейския съюз, но по-късно реши да отложи въвеждането на мита върху автомобили и части за тях с шест месеца. Той също така инструктира Уилбър Рос, министър на търговията на страната, да започне разследване и да установи дали вносът на автомобили заплашва националната сигурност на САЩ и трябва ли да се облага с мита.

Влизането в сила на митата върху автомобилните продукти от ЕС се очакваше по-късно през ноември, съобщи агенция Блумбърг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай