САЩ: Китай може да последва Балканите

Мнението е на експерт от Уест Пойнт

САЩ: Китай може да последва Балканите | StandartNews.com

 

Китай ще загуби и се раздели на няколко държави в случай на война със САЩ. Това прогнозира Ян Калберг, изследовател в Киберинститута на Американската военна академия (Уест Пойнт), прогнозира Defense News.

"Ако режимът загуби власт, гнева на масите може да бъде освободен поради десетилетия на репресии. Държава с размерите на Китай, с потиснато население и социално-икономическо неравенство, може да бъде тръгне по пътя на раздробяването, подобно на Балканите в Европа след поражението", пише авторът.

Експертът е убеден, че стабилните и силни нации не се нуждаят от репресивни мерки срещу собственото си население.

Според Калберг, ако САЩ загубят войната с Китай, което е малко вероятно, те няма да се разпаднат. Експертът пише, че в тази ситуация "президентът ще бъде виновен", но няма да има революция. Експертът също се съмнява, че Китай е толкова напреднал в технологичното развитие, че може да се счита за суперсила.

Китай няма достатъчен опит в съвременните военни конфликти, пише Калберг. "Неопитността на Китай, съчетана с нереалистична експанзия и амбиции, може да доведе до падане на режима. Плувците на сухо вода могат да изучат основите на плуването, но никога не могат да бъдат добри плувци", припомня авторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай