Руският преподавател убиец остава в ареста

Обвини жертвата си, че първа го е нападнала

Руският преподавател убиец остава в ареста | StandartNews.com

Руският историк Олег Соколов, който призна, че е убил приятелката си и после разчленил трупа й, ще остане впредварителния арест до 8 януари, постанови днес съд в Санкт Петербург. Соколов освен това беше уволнен от университета, в който работеше, предаде Франс прес. Убийството породи дебат в Русия за ненаказаността на извършителите на домашно насилие.

Соколов беше ръководител на катедра по история в държавния университет на Санкт Петербург. Той е голям специалист по Наполеон.

В събота полицията в града извади очевадно пияния преподавател от река Мойка. Той носеше там раница, в която полицаите откриха две женски ръце и сигнален пистолет. След това полицията откри други фрагменти от човешко тяло на няколко километра от първото място, в друга река. После 63-годишният историк призна, че е убил и разчленил приятелката си, 24-годишната Анастасия Ешченко, която била негова бивша студентка.

Днес в съдебната зала Соколов се разрида, скри с ръце лицето си, а после обвини жертвата си, че първа го е нападнала. Той разказа, че в последно време младата жена направо полудявала, когато ставало дума за неговите деца от предишен негов брак. В съда ученият разказа, че жената, която той мислел за идеална, се била променила. Соколов допълни, че тя го нападнала с нож. "Аз съм шокиран, изпитвам угризения", каза той. Адвокатът му Александър Почуев пък спомена за възможността по време на процеса да се пледира за легитимна защита.
По-рано днес братът на жертвата - Сергей, каза, че в основата на убийството била ревността. "Сестра ми му каза, че ще ходи на рожден ден на приятел студент. Той я преби, тя излезе въпреки това, но после се прибра", разказал Сергей.

Руски асоциации виждат в този случай нова илюстрация на епидемията от домашно насилие над жени в страната, в момент, в който Русия в повечето случай декриминализира семейното и съпружеското насилие. Правозащитничката Алена Попова обвини руската съдебна система, че е загнила и че защитава насилниците, докато се стигне до трупове. Тя каза, че убийството на младата жена е можело да бъде предотвратено.

Според руския в. "Московский комсомолец" и според петиция в сайта Change.org Соколов е бил обвиняван и в миналото за прояви на насилие. Хората, подписали се под петицията, обвиняват ръководството на университета, че не е реагирало спрямо преподавателя, чието поведение е обрисувано като "чудовищно".

Директорът на Института по история към университета, в който работи Соколов - Абдула Дадудов, изтъкна качествата на професора и каза, че нито неговите студенти, нито неговите колеги са се оплаквали от него. Но след като днес стана ясно, че Соколов ще остане в ареста, той беше отстранен от поста си.

Студентка, която е имала връзка с преподавателя, през 2008 г., е внесла жалба, че той я вързал на стол, удрял я по лицето и я заплашил да я дамгоса с нагорещено желязо, когато тя му казала, че иска да го напусне, разкрива още "Московский комсомолец".  А авторите на петицията пък казват, че срещу преподавателя не са били предприети никакви дисциплинарни мерки. Те адресираха петицията си до президента Владимир Путин, който също е учил в този университет и настояват за оставки на ректора и на други университетски ръководни кадри. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи убийството като ужасяващо престъпление, но отказа да го обвърже с един по-широк дебат. "В такива ситуации, когато всичко, както изглежда, показва, че става дума за проява на лудост, убиецът е този, който трябва да бъде обвинен", заяви Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай