Руските олигарси добавиха $62 млрд. в кризата

62 милиарда са добавени до 454 милиарда долара

Руските олигарси добавиха $62 млрд. в кризата | StandartNews.com

Общото богатство на руските милиардери, участващи в класацията на списание Forbes, се е увеличило с 62 милиарда долара за периода на пандемията от коронавирус - до 454 милиарда долара, съобщава списанието.

Отбелязва се, че 18 март е избран за отправна точка за сравнение, тъй като в този ден последно са изчислени състоянията на най-богатите бизнесмени в Русия. Освен това в същия ден котировките на фондовите борси намаляха значително.

На на 18 март 2020 г. най-богатият в Русия - Владимир Потанин (на снимката), ръководител и основен акционер в добивната и металургична компания "Норилски никел", увеличи състоянието си от 19,7 млрд. долара на 26,1 млрд. долара. Второто място заема Леонид Михелсон - шеф на "Новатека" - с ръст от 17,1 млрд. до 22,5 млрд. долара. Имането на Владимир Лисин, председател на съвета на директорите и основен акционер в групата НЛМК, се увеличи с почти 3 млрд. долара до 21 милиарда долара.

В челната петица влизат и основният акционер на "Силови машини" Алексей Мордашов, чието богатство нарасна от 16,8 млрд. долара на 19,1 млрд. долара, както и ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов с ръст от 15,2 млрд. до 20,8 млрд. долара.

Според изданието, благодарение на възстановяването на фондовите пазари, броят на доларовите милиардери в Русия се е увеличил от 99 на 101.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай