Руски журналисти бягат, мачка ги цензура

Става въпрос за шефове на водеща медия

Руски журналисти бягат, мачка ги цензура | StandartNews.com

Петима заместник-главни редактори на водещия руски икономически всекидневник "Ведомости" подадоха оставка днес след месеци на полемика с новия главен редактор, обвинен в цензура, предадоха световните агенции и БТА.

Единият от тях е Борис Сафронов, който е във вестника от 1999 г., а другите са с 15-годишен стаж в изданието. Общата оставка е в знак на протест срещу назначаването на Андрей Шмаров за главен редактор на "Ведомости", се посочва в онлайн статия на вестника днес.

Икономическият всекидневник беше купен в края на миналия месец от Иван Йериомин - директор на неизвестна медийна агенция на име "Федералпрес".

Оттогава журналистите разкритикуваха зачестилите случаи на цензура по най-разнородни теми, било то за оставането на власт на президента Владимир Путин след изтичане на мандата му, било то за намаляването на популярността на държавния глава според допитване на центъра "Левада", било то за статии, касаещи петролния гигант "Роснефт".

Подалите оставка заместник-главни редактори твърдят, че продажбата на "Ведомости" де факто е била поемане на контрол върху изданието от "Роснефт" и влиятелния ръководител на компанията Игор Сечин, който е много близък до Путин.

През последните месеци десетина от общо над 90 журналисти от вестника, сред които трима шефове на отдели, напуснаха изданието заради нежеланието си да работят с новия главен редактор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай