Руски и натовски самолети се гониха над Балтика

Изтребител на испанските ВВС се е приближил до самолета на руския военен министър Шойгу

Руски и натовски самолети се гониха над Балтика | StandartNews.com

Изтребител F-18 „Хорнет” на испанските ВВС се е приближил до самолета на руския военен министър Сергей Шойгу над неутрални води в Балтийско море, като се е наложило да бъде прогонен от ескортиращи Су-27, предаде ТАСС.

Шойгу летял от Калининград за Москва, съпровождан от два изтребителя на морската авиация на Балтийския флот. Според журналист от руската държавна информационна агенция, който е бил на борда на пътническия самолет, натовският изтребител се е опитал да се изравни с тяхната машина. При един от маневрите ясно се вижда, че носи ракети за близък въздушен бой.

Тогава се е наложило ескортът буквално да избута испанския „Хорнет” надалеч. Той е част от самолетите, които НАТО изпрати в балтийския регион за усилване на въздушната защита.

От РИА Новости отбелязват, че „в последно време чужди безпилотни и разузнавателни самолети все по-често се появяват на границите на Русия, въпреки призивите на Министерството на отбраната”. На този фон, много държави с евроатлантическа ориентация в региона (сред тях – и България) се налага да вдигат изтребители, които да гонят от въздушната им граница руски самолети, включително ракетоносните ядрени бомбардировачи Ту-95МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай