Румъния заплашена от наказание за незаконна сеч

Прекомерната сеч е голям проблем в страната, а горски са били убити в опит да се противопоставят

Румъния заплашена от наказание за незаконна сеч | StandartNews.com

Еврокомисията предупреди Румъния, че ще бъде наказана заради обвинения за провал във възпрепятстването на незаконната сеч и недостатъчни действия за опазването на някои от най-големите незасегнати от човешка дейност гори в Европа.

Прекомерната сеч е голям проблем в страната, съобщава Евронюз, и припомня, че миналата година двама горски бяха убити при опит да предпазят дървета от бракониери. Тогава хиляди излязоха на протест в Букурещ и настояваха за спешни действия.

Профсъюзът на горските съобщи, че през последните години поне шестима са убитите, а други 650 работници са били пребивани, атакувани с брадви или ножове, или дори обстрелвани, след като са хващали дървосекачи в нарушение.

В Румъния се намират над 500 хиляди хектара девствени гори - повече от всяка друга страна членка на Европейския съюз, извън скандинавските. По данни на "Грийнпийс" северната ни съседка губи до девет хектара гора на час заради незаконна сеч. Местна екоорганизация твърди, че една незаконна зона за сеч по размери надвишава територията на Брюксел.

Според Европейската комисия Румъния "е неспособна ефективно да проверява операторите и да налага подходящи санкции" в дърводобивната индустрия. Също така румънските власти са одобрявали сеч без преди това да оценят влиянието върху защитените зони, което е изискване по европейските директиви. Твърди се също така, че защитени горски хабитати са били изгубени в нарушение на регулациите.

На Румъния е даден един месец да "отстрани недостатъците" преди да се предприемат още действия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай