Ричард Грийвсън: Вероятността за твърд Брекзит е нищожна

Нито ЕС, нито Борис Джонсън имат интерес от подобен вариант на развод, казва зам.-шефът на Виенския институт за международни икономически изследвания

Ричард Грийвсън: Вероятността за твърд Брекзит е нищожна | StandartNews.com

Ричард Грийвсън, заместник-директор на авторитетния Виенски институт за международни икономически изследвания (WIIW), даде специално интервю за вестник "Стандарт" пред Бойчо Дамянов за ситуацията с преговорите около Брекзит.

- Каква е вероятността за "твърд" Брекзит и какви биха били последиците за ЕС и за Великобритания?

 Не мисля, че съществува такава вероятност, това е почти невъзможно. Днес британското правителство има солидна позиция и високи шансове за осъществяване на "мек" Брекзит. Мисля, че то ще получи мандат от британския парламент за удължаване на срока за преговори с ЕС . Убеден съм, че Съветът на ЕС ще даде своето съгласие за удължаване на срока за преговорите и подписване на споразумението. Това е най-оптималния от международно-правна гледна точка и най-удачния изход от днешното положение.

- Кое Ви кара да мислите, че ЕС ще даде своето съгласие?

- Независимо, че се е натрупало доста недоверие и разочарование у ЕС, особено сред французите, мисля, че ще се немари нужният компромис. Никой от европейските лидери не би поел върху себе си отговорността да стане причина за "твърдо" излизане. Ако по някаква причина се стигне до излизане без споразумение, то това трябва да е заради англичаните, а не заради ЕС. Такава е днес позицията на европейците.

- И Великобритания, и Евросъюзът ли предпочитат “мек“ Брекзит?

- Да, но не само това. Джонсън в никакъв случай не иска да се стигне до предсрочни избори и затова той няма алтернатива освен подписване на споразумение с ЕС. Той ще се постарае да се договори за споразумение, при това с така наречения "Бекстоп", т.е. без създаването на граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. До колкото ми е известно, в ЕС вече има консенсус по този въпрос. Мисля, че британският премиер охотно ще се възползва от благосклонната позиция на ЕС и ще я "продаде" на своите съграждани като голяма своя лична заслуга и така ще може да прокара целия обем на споразумението. И ще го направи много по-добре от Тереза Мей, която се оказа неспособна да го защити в парламента, а той ще успее и по този начин ще осъществи "мек" брекзит.

-  Смятате, че Джонсън най-добре от който и да е друг британски премиер ще се справи с тази трудна ситуация?
- Убеден съм, Тереза Мей беше ужасно неспособна, тя бе катастрофа за страната. В действителност "Бекстоп" е отлично решение на ирландския въпрос. Ирландците получават огромни привилегии. Запазва се единния пазар за целия остров, независимо, че северната част вече ще е извън ЕС. Това Джонсън ще го размаха и подчертае като голям бонус за Великобритания. Освен това той ще каже, че страната вече ще е извън политическия процес на ЕС, т.е. ще бъде политически по-самостоятелна, ще е извън единната европейска селскостопанска политика, ще взема самостоятелни решения по риболова, по всички финансови въпроси, касаещи европейския бюджет и т.н. Той по такъв начин ще поднесе всичко това на парламента и на британската аудитория, че да спечели общественото мнение на своя страна.

Не отричам, че днес подписването на споразумение е много по-трудно от преди една година. В този смисъл няма да му е лесно, но познавайки неговите способности и възможности мисля, че има не лоши шансове. Трудностите възникват от това, че част от доверието е загубено с изтичането дадения му срок до 31 октомври. Но той не може да си позволи "твърд" Брекзит, това ще се отрази пагубно на политическото му бъдеще, остава му само един избор- да подпише споразумение с ЕС.

- Ще му стигне ли времето?

- Работата няма да е проста. Ще му е нужна и поддръжката на парламентарната опозиция. Мисля, че това ще е възможно. И сега вече има депутати сред лейбъристите, които заявиха, че съжаляват, че не са подкрепили със своите гласове споразумението още на първия му етап. Това означава, че вече има благоприятна почва.

- Което означава, че за сега предсрочните избори няма да има?

- За сега не се очертават.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай