Реликвите в Нотр Дам – спасени или унищожени?

Прекрасните витражи и други ценности са с неизвестна съдба

Реликвите в Нотр Дам – спасени или унищожени? | StandartNews.com

Пожарът, който нанесе огромни щети на катедралата "Нотр Дам", не само порази едно от историческите бижута на Франция и католическия свят, но застраши голяма колекция от християнски реликви и произведения на изкуството, съхранявани в църквата и по нея.

Едно от най-ценните съкровища на "Нотр Дам" е короната от тръни, за която се вярва, че е била поставена на главата на Исус Христос по време на разпъването му на кръста. За щастие тази безценна реликва бе спасена от жестоките пламъци.

Но съдбата на много от другите съкровища на културното и религиозното наследство все още остава неясна и предстои да бъде оповестено къде и в какво састояние са те. Ето и някои от тези съкровища...

Короната от тръни

Сред най-ценните притежания на "Нотр Дам" е короната от тръни, за която се вярва, че е била носена от Исус Христос по пътя към кръста и при разпъването му. Короната в катедралата обаче не е цялата, а в изградената с нейната форма "заместничка" са вградени тръни от евентуалния оригинал.  В "Нотр дам" се съхранява и парче дърво от Светия кръст и пирон от разпването на Спасителя (донесен от император Шарл след един от кръстоносните походи през 799 година).

Пожарникари и представители на администрацията на катедралата потвърдиха пред медиите, че най-ценното - короната от тръни - е спасена. На сигурно място са се оказали още туника на крал Свети Луи и колекция от потири. Не е ясно обаче съдбата на парченцето дърво от кръста и на пирона от разпятието.

Прозорците-рози

Едни от най-известните забележителности на самата постройка на катедралата са трите огромни витражни прозорци с формата на роза, които иначе са типична част от повечето готически катедрали. "Нотр Дам" има три такива прозореца, чиито отделни витражи приличат на разположени около центъра венчелистчета. На тях са изобразени сцени от Стария и Новия завети, истории от животите на 12-те апостоли и сцени от възкръсването на Христос.

Когато се погледне към лицето на катедралата (с двете кули) там има огромен прозорец, целият посветен на Светата Дева и тя е на трон в центъра му.

Съдбата на трите прозореца, поне засега, остава неизвестна. Предполага се, че силният пожар е повредил витражите, тъй като е разтопил оловото, поддържащо ги по местата им.

Реликвите на светците-закрилници на Париж

Разрушената от пожара "Стрела" на "Нотр Дам", съдържаше реликви на светците-закрилници на Париж: Св. Дени и св. Женевиев. Поставени са в най-високата кула през 1935 г., за да закрилят сградата.

Според легендата Св. Дени, християнски мъченик от ІІІ век, е бил обезглавен и е починал по-късно след като е успял да вземе отрязаната глава в ръцете си. За Св. Женевиев пък се твърди, че е спасила Париж, като е използвала силата на груповата молитва, за да прогони самия Атила Бич Божи от гало-римското селище Лутеция през 451 година.

Други реликви на Св. Дени и Св. Женевиев, съхранявани в катедралата са кости, зъби и коси от двамата светци.

Галерията на кралете

"Нотр Дам" съхранява важна колекция от стауи, включително огромни каменни фигури на крале от Стария завет, поставени над входа. Наричат ги Галерията на кралете.

Съдбата на тези статуи е неизвестна, но те са преминали през тежки времена и друг път. По време на Великата френска революция противниците на монархията погрешно ги смятат за статуи на френски крале, а не на владетели на древна Юдея. През 1793 г. статуите са изкарани на площада и обезглавени в името на новите идеи на революцията.

Двадесет и една от главите, датиращи от ХІІІ век, са открити през 1977 г., зазидани в стена на сграда в съвсем друг район на Париж.

Самата катедрала

Разбира се една свещена сграда е повече от сбор от реликви и архитектурни особености. Сама по себе си църквата е съкровище, защото в нея има страшно много история.

На мястото на "Нотр Дам" в древни времена, предполага се, е имало древноримски храм, станал църква във времената след като Рим официално приема християнската религия. А строителството на катедралата начева през 1163 г. и е завършено чак през 1345 година.

"Нотр Дам" е свидетел на бурната история на Париж и на Франция.

Към картините, архитектурата и статуите се причисляват и още ценни обекти, като музикалните инструменти, сред които и смятаният за най-голям във Франция орган. Там са и камбаните на "Нотр Дам", най-голямата от които е от 1681 г. и звучи при важни моменти от френската история, в т.ч. двете световни войни.

Съдбата на органа и камбаните остава неизвестна...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай