Вторник,

Пъзелът „Курск“ нерешим и до днес

От: Людмила Милчева -
A
A
A

На 12 август 2000 г. инцидентът можеше да предизвика трета световна война

Каменна чайка с разперени криле стои неподвижно върху черен гранитен блок в санктпетербургското Серафимовско гробище. Това е един от многобройните паметници на 118-те руски моряци, загинали в Баренцово море при потъването на ядрената подводница "Курск" на 12 август 2000 г. Едно от изписаните върху него имена е Сергей Дудко. Майка му София идва на гробището често. Въпреки че са минали години, тя все още не намира душевно спокойствие, защото хората, отговорни за най-голямата катастрофа в историята на руската армия, никога не бяха назовани. "За първи път правителството купува мълчанието на роднините", писа тогава вестник "Новая газета". А върху паметника са гравирани и думите: "Не се отчайвайте!". Те са част от записките на лейтенант Дмитрий Колесников, които той прави, затворен като в капан в отсек на потъналата подводница.

"В края на века, през 1999 или 2000 година Курск ще се окаже под вода и целият свят ще го оплаква", проророкува през 1980 г. Ванга, пророчество, останало неразбрано до гибелта на руската подводница „Курск“. Никой тогава не е и предполагал, че става дума не за град Курск, а за подводница, носеща неговото име. И че тя е видяла именно гибелта на атомния крайцер „Курск“ .

Преди 19 години на 12 август 2000 г. в акваторията на Баренцево море потъва гордостта на руския ВМФ по онова време, смятана за една от най-надеждните и най-добре въоръжени атомни подводници на планетата – "Курск". Именно за това тя е определена да изстреля уникалното торпедо "Шквал". Но вместо слава следва трагедия. Целият 118-членен екипаж на борда й загива.Според официалната версия подводницата потъва в резултат на взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Два последователни взрива оттекват през 2 минути и 15 секунди и са толкова силни, че са записани дори от сеизмографи на Аляска.

"Та какво стана с вашата подводница "Курск"? "Тя потъна". Това са прочутите фрази от известния диалог на американския тв журналист Лари Кинг и руския президент Владимир Путин на 22 август 2000 г. Потъна - това е единственото нещо, което и сега е абсолютно сигурно за трагедията с подводницата, разиграла се преди 19 години

Трагедията с "Курск" се оказа и първият сериозен тест за новоизбрания президент Владимир Путин. Новината за гибелта й е една от първите, получени от него като държавен глава на Русия. "Аз даже не знаех, че там се провеждат сериозни военни учения. Позвъни ми министърът на отбраната и каза, че сме загубили подводница, но сме наясно къде е и започваме работа по спасяването на хората. Не ставаше ясно, че се е случило нещо трагично, това се изясни по-късно...Трагедията на подводницата-това е проявление на общото състояние на армията и държавата в онзи момент", казва Путин.На 10 август 2000 г. атомният подводен ракетен крайцер „Курск” излиза на учения на Северния флот. Сутринта на 12 август той атакува условно с крилата ракета „Гранит” ескадрила, водена от самолетоносача „Адмирал Кузнецов” и флагмана на флота атомния крайцер „Петър Велики”. Няколко часа по-късно подводницата е трябвало да довърши условния противник с учебни торпеда. В назначеното време вместо движение на торпедото хидроакустичната уредба на крайцера „Петър Велики” изненадващо регистрира силен звук, след което корабът е разтърсен. Вместо торпеден удар следва взрив. Станала е една от най-големите трагедии във военната история на Русия - потъва подводницата "Курск. 

На 15 август Главният щаб на морския флот официално съобщава за началото на спасителната операция. На 19 август на мястото на аварията пристига норвежкият кораб Normand Pioneer с британската миниспасителна подводница LR-5. Започва нова международна фаза на операцията по спасяване на екипажа. Норвежкият спасителен кораб Seaway Eagle с дълбоководни водолази на борда се приближава към района на катастрофата на следващия ден. Започва вторият етап на операцията, който се характеризира с взаимодействие на спасителните сили на Северния флот с норвежките и британските спасители. Но опитите за спасяване на "Курск" и екипажа се оказват напразни. На 21 август в 17 часа началник-щабът на Северния флот официално потвърждава гибелта на екипажа на "Курск". А на 22 август 2000 г. президентът на Русия Владимир Путин с указ обявява 23 август за ден на траур.

Още в първите дни след инцидента се нарояват множество версии и слухове относно причините за гибелта на модерната подводница с един от най-добрите екипажи. А в западната преса, а и в Русия, десетилетия по-късно продължават да обсъждат гибелта й и да поставят под съмнение резултатите от официалното разследване на Генералната прокуратура. Виновни не са открити. Комисията по разследването на трагедията остави само една версия - взрив на собствено торпедо.

В хода на засекретеното до 2030 г. руско разследване на причините за потъването на подводницата се признава това, че е имало възможност за спасяване на някои от оцелелите членове на екипажа, но се твърди, че има две причини за руския отказ за незабавна помощ от НАТО – първата е, че по този начин биха се разкрили конструктивни и други секрети на една от най-модерните руски подводници, а втората и доста по-смущаваща е чисто психологическа, т.е. че оцелелите руски моряци не биха спестили истината за случилото се, което обстоятелство от своя страна ще постави света на ръба на ядрен конфликт с непредсказуеми последици за цялото човечество. В подкрепа на алтернативната версия за потъването на подводницата се сочи и безпрецедентното посещение на тогавашния директор на ЦРУ Джордж Тенет (за първи път директор на ЦРУ е на посещение в Москва), в резултат на което е уговорена финансова компенсация чрез обезсилване руски дълг към САЩ и предоставяне на Русия на нов заем от 10 милиарда долара при изключително изгодни условия.

118 момчета загиват под вода по време на аварията в ядрената подводница в Курск, 118 семейства чакат истината, която никога няма да разберат и която може да се окаже последният акт не на студена, а на ледена война. Но Бил Клинтън и Владимир Путин се съгласяват да затворят тази тема. Съгласно съобщение, публикувано на 22 август, "президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на САЩ Бил Клинтън успяха да се споразумеят за мирно уреждане след многобройни поверителни телефонни разговори". Фрагмент от тази неразкрита истина може да бъде скрит в малко съобщение, не повече от 10 реда, което се появява на 22 август 2000 г. на уебсайта на Pravda.ru. Съобщение, което никога не е публикувано в печатна версия на изданието и съществувало във виртуалния свят на интернет само няколко часа. Текстът на призрачното съобщение е: "В събота, 12 август, инцидент в Баренцово море можеше да доведе до трета световна война. За няколко дни светът беше на ръба и всеки грешен политически ход можеше да доведе до размяна на ядрени атаки. За щастие инцидентът е уреден дипломатически. "

На 26 юли 2002 г. генералният прокурор на Русия Владимир Устинов обявява, че наказателното дело за смъртта на атомната подводница в Курск е прекратено поради липса на престъпление. За смелостта и героизма си при изпълнение на военния си дълг членовете на екипажа на ядрената подводница „Курск“ са наградени с орден за храброст (посмъртно) с указ на президента на Руската федерация от 26 август 2000 г., а капитанът на кораба, капитан I ранг Генадий Лячин е удостоен със званието Герой на Руската федерация (посмъртно). А семействата на жертвите получават обезщетение по 720 000 рубли, малко под 29 000 евро по тогавашния курс.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Има написана цяла книга по въпроса от английски автор. Самонадеяност, недисциплинираност, безхаберие и мърлящина, характерни за всичко руско са виновниците. То не бяха лъжи, то не бяха американски подводници, то не бяха извънземни, причинили катастрофата. Сигурно руснаците са скрили десетки подобни случаи, но тук бяха спипани по бели гащи, защото НАТО има мониторни станции в Норвегия, които следят непрекъснато Северния им флот за такива и подобни "аварии" по подводниците им. А адмиралите им по съветски рефлекс, лъгаха и криха до последно, докато майките и съпругите на моряците не ги принудиха да поискат помощ от "врага". А Пут(к)ин още не беше придобил божествено сияние, правеше се на демократ и се поддаваше на натиск.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички