Путин приема таван на президентските мандати

Въпросът за конституционна промяна в Русия се следи внимателно заради спекулации относно политическите амбиции на 67-годишния Путин

Путин приема таван на президентските мандати | StandartNews.com

Владимир Путин каза днес, че е отворен за възможността да бъде променена руската конституция, включително за предложения да се увеличат правомощията на парламента и да се ограничи броят на президентските мандати, които може да заема един човек, предаде Ройтерс.

Въпросът за конституционна промяна в Русия се следи внимателно заради спекулации относно политическите амбиции на 67-годишния Путин, отбелязва агенцията. Той е на власт вече 20 години - като президент или премиер - и трябва да се оттегли през 2024 г., когато ще изтече четвъртият му президентски мандат. Според сегашната конституция, която забранява повече от два последователни президентски мандата, Путин не може веднага да се кандидатира отново за следващ мандат.

Критици го обвиняват, че замисля как да остане на власт и след 2024 г., като предполагат, че той може да промени конституцията, за да има право да се кандидатира отново за президент; да прехвърли правомощия на парламента и да стане премиер с по-голяма власт или да стане ръководител на нова съюзна държава, съставена от Русия и съседна Беларус.

Днес Путин каза, че е отворен към идеята за конституционна промяна, защото формулировката за поредните мандати "смущава някои политолози и обществени дейци". Той добави обаче, че този въпрос трябва да се обмисли внимателно.

"Едно нещо, което може да бъде променено за тези (президентските) мандати, е да се премахне уточнението за "последователни" (мандати). Вашият покорен слуга вече служи два мандата, след това напусна тази длъжност, и имаше конституционно право да се върне на поста президент, защото това вече не бяха два последователни мандата", напомни той за пътя, който извървя начело на Русия.

По този повод шефката на спонсорирания от държавата руски тв канал RT (Ар Ти) Маргарита Симонян обърна внимание, че това изявление на руския президент, който не казва нищо случайно, е добре премислено и че той всъщност е решил да се оттегли от президентството, предаде Франс прес.

Отговаряйки на друг въпрос, Путин изрази мнение, че бъдещите поколения ще дадат оценка на неговата дейност начело на Русия. "Мисля, че за нас, съвременниците, и за мене лично това не е въпрос, на който трябва да отговарям. . . Хората в бъдещето трябва да оценят какво бе направено за страната".

"Мисля, че общественото мнение в този смисъл е най-добрият показател и то ще даде оценка. Но това е за в бъдеще", каза Путин, като не изключи, че е възможно и да не е успял да свърши нещо.

Президентът обърна внимание също така, че оценките, които му дават в чужбина, не влияят за отстояването на фундаменталните интереси на Руската федерация. Той каза, че отдавна е свикнал "да се отнася по съответен начин" към изказванията на различни политически дейци в различни страни за него и за Русия.

"Аз зная какви са интересите на моята страна. Каквото и да говори някой за мене, това няма абсолютно никакво значение в сравнение с фундаменталните задачи, от решаването на които е заинтересована Русия. Но ние, естествено, разбираме това, слушаме и го отчитаме в своята работа", подчерта Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай