Путин обяви - ваксинира се

Не каза обаче коя от трите руски инжекции ще му бъде поставена

Путин обяви - ваксинира се | StandartNews.com

Владимир Путин обяви, че ще се ваксинира срещу COVID-19 утре, без да уточни с коя ваксина, съобщи Асошиейтед Прес.

"Ваксинацията е, разбира се, доброволен избор на всеки човек, лично решение на всеки... Между другото, аз самият възнамерявам да го направя утре", каза Путин на среща с държавни служители в понеделник.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви пред РИА Новости, че Путин може да се ваксинира с една от трите одобрени за употреба за инжекции в страната - "Спутник V", EpiVacCorona и KoviVak.

Според Путин над 6 милиона души в Русия вече са получили поне по една доза от препарат, а на над 4 милиона са поставени и двете дози.

"Спутник V" е разработка на Центъра Гамалея върху проучената и валидирана платформа на човешки аденовирусни вектори. Третата фаза от клиничните проучвания показа, че ваксината е 91,6% ефективна, тя напълно предпазва от тежки случаи на COVID-19.

"EpiVacCorona" е втората регистрирана в страната ваксина за профилактика на COVID-19, създадена в Новосибирския център "Вектор". Лекарството не съдържа жив вирус и изгражда имунитет чрез използването на изкуствено синтезирани пептиди. Освен това се отличава с висока степен на безопасност и ефективност и скоро ще се появи в обращение.

Третата ваксина е създадена в Центъра на Чумаков на Руската академия на науките . "KoviVac" се основава на "убития" вирус SARS-CoV-2 и според експерти демонстрира ефективност при тестване върху доброволци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай