Путин критикува екоактивистката Грета Тунберг

Путин я нарече „искрено момиче“, но допълни: „Не споделям радостта за Грета Тунберг“

Путин критикува екоактивистката Грета Тунберг | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин разкритикува Грета Тунберг, че е „зле информирана“ и не разбира целостта на климатичните проблеми. По време на енергиен форум в Москва, руският президент намекна, че 16-годишната активистка срещу промените в климата е била манипулирана, за да отправи нереалистични искания по време на страстната си реч пред ООН миналия месец, предаде БГНЕС.

Владимир Путин заяви още, че не е въодушевен от тийнейджърката, която вдъхнови международното движение срещу климатичните промени и окуражава други деца да не ходят на училище заради ежеседмичните протести.

Путин я нарече „искрено момиче“, но допълни: „Не споделям радостта за Грета Тунберг“. И без да дава повече подробности каза: „Плачевно е, когато някой използва в свой интерес деца и тийнейджъри. Ходете и обяснете на развиващите се държави защо трябва да продължат да живеят в бедност, а не са като Швеция“.

По време на речта си в Ню Йорк, Грета Тунберг критикува световните лидери, че не са направили достатъчно, за да се справят с промените в климата и ги обвини, че са й откраднали детството и мечтите с празните си думи. Владимир Путин обаче поясни, че Русия е изпълнила задълженията си по международните споразумения за борба с глобалното затопляне.

Грета реагира на думите на Путин по същия начин, по който реагира и на американския президент Доналд Тръмп, когато той се опита да се подиграе с нея чрез саркастичен туит. След речта й пред ООН, Тръмп написа: „Тя изглежда много щастливо младо момиче, гледащо към светлото и чудесно бъдеще! Толкова е хубаво да се види!“. Тогава Грета промени профила си и в биографията си добави: „Щастливо младо момиче, гледащо към светлото и чудесно бъдеще“.

Сега, след изявлението на Путин, Грета Тунберг написа в биографията си в Туитър „Мила, но зле информирана тийнейджърка“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай