Путин към Меркел: Действията на Украйна са провокация

Владимир Путин поиска от Ангела Меркел съдействие

Путин към Меркел: Действията на Украйна са провокация | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин изрази надежда в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, че Германия ще окаже въздействие на Украйна да се въздържа от необмислени стъпки по ситуацията в Керченския проток след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация", се казва в изявлението.

"Владимир Путин изрази надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се удържат от по-нататъшни необмислени стъпки", добави кремълската пресслужба.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин също така е изразил загриженост от решението на Киев да приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и да въведе военно положение в страната. Той е изразил предположението, че това се прави в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко пряко да участват в решаването на ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В отговор Украйна въведе военно положение за 30 дни.

"Призоваваме и двете страни да проявят сдържаност и да спазват своите международни задължения. Призоваваме президентите Порошенко и Путин пряко да участват в решаването на тази ситуация. В тази връзка отново заявяваме подкрепата си за формата на "нормандската четворка", се казва в изявление на Помпейо.

Задържането на три украински военни кораби от Русия е "опасна ескалация и нарушение на международното право", заяви Помпейо.

"САЩ осъждат тези агресивни действия на Русия . Призоваваме Русия да върне на Украйна нейните кораби и задържаните членове на екипажите, както и да уважава суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, което обхваща и нейните териториални води", заяви Помпейо.

По-рано Държавният департамент на САЩ отказа да отговори на въпрос на ТАСС какво е отношението на Вашингтон към решението на Порошенко да въведе военно положение в Украйна, отбелязва руската агенция.

В същото време парламентът на Украйна прие постановление за обръщане към ООН, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Организацията за демокрация и икономическо развитие (ГУАМ) и националните парламенти на страните по света заради ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предаде ТАСС.

Решението бе подкрепено от 272 депутати при необходими 226.

"Постановлението на парламента моли международните организации да окажат помощ на задържаните в Русия украински матроси, да засилят санкциите срещу Русия, да изпратят наблюдатели в района на Керченския проток с цел избягване на ескалация на напрежението и да предоставят военна помощ на Украйна", заяви председателката на парламентарната комисия за международна политика Анна Гопко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай